Η διαδικασία ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου, με την αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης και πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου.
Τότε, θα υποβληθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών. Πρόκειται για αύξηση του κατώτατου μισθού από 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 710 ευρώ τον Απρίλιο το 2024. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Έως 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά) είναι η πρόταση για τον κατώτατο μισθό από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται έως και 0,5%. Από την
πλευρά του το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει αύξηση κατά 5% ενώ το ΚΕΠΕ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μικρές επιχειρήσεις, προτείνει έως 3 με 4 %.
Η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως. Όπως εξηγεί, το 2023, ο μικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται στα 1.443 ευρώ μηνιαίως, με το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 866 ευρώ.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας το 2023 και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 908 ευρώ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.
Η ολιστική πρόταση
Στην ολιστική πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) περιλαμβάνονται επίσης τα ακόλουθα: Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασί-
ας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης και, τελικά, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου.
Άρση των θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4%. Ταυτόχρονα, ευνοημένοι είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, χωρίς αναδρομική ισχύ για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό
Ο κατωτατος ειναι 780 και οχι 710.Που το βρηκατε αυτο ?Μηπως εννοειτε 810 ?
Θρασυτατοι γελοίοι, εσείς πόσα λεπτά βγάζετε με αυτό τον μισθο;
Και πολλά τους δίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Αφού δεν έχετε μυαλό στο κεφάλι και ψηφίζετε κόμματα που στηρίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους, καλά σας κάνουν. Δώστε και τα 500 νοίκι για σπίτι/χρέπι στους ρεμπεσκέδες κληρονόμους (νουδουλοπασόκηδες της κλεψιάς και της αντιπαροχής) και βγάλτε τα πέρα με 200 για ρεύμα, νερό, φαγητό, ρούχα κ.τ.λ.. Καλά σας κάνουν. Έτσι θέλετε, πάτημα στον λαιμό μπας… και ξυπνήσετε…
ΔΥ, Συνταξιούχοι, Ελ Επαγγελματίες είναι αυτοί που ψηφίζουν ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ.
Μόνο οι ΔΥ είναι 3εκ ψήφοι, και βγάζουν κυβερνήσεις τα 1.9εκ.
Ελάχιστοι έως καθόλου ιδιωτικοί δεν τους ψηφίζουν. Άλλωστε οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν είναι ούτε καν 1.5εκ.
Kai oi agrotes kai ta poustoxwria nd pshfhzoy ,τα κομματόσκυλα της νέας παιδόφιλιας κατά πλειοψηφία δεν ψηφίζουν ποιος είναι αρχηγός,ψηφίζουν κόμμα,δλδ και μια καρέκλα να βάλεις για αρχηγό θα το ψηφίσουν,
ολοι πανω κατω με τα ιδια ποσοστα ψηφιζουν αυτα τα κομματα. ακομα και οι αποδημοι που τους στηριζεις για προφανεις λογους συμφωνα με τα αποτελεσματα εδωσαν >43 τακατο στον κουλη στις εκλογες που περασαν με τα πατριωτικα κομματα εξαφανισμενα.
Παραγγειλαμε ειδικα παντελονια με μεγαλυτερες τσεπες να βαλουμε αυτα πουμας δινει ο κουλης
Ολη η Ελλάδα εινσι μπλε λέμε,
Και τετραετία ψηφίζετε α)Οκη η Ελλάδα εινσι μπλε
Β) θα έρθουν καλύτερες μετες
Γ) σκίσιμο στα μνημονια
Δ) προλεταριάτο και ιμπεριαλιστικούς εγκκημστιες
Από το 50 έως σήμερα,
Βουλωστε το και στα 4
710 ευρώ = 241.932δρχ
Βασικά μισθός απλού υπαλλήλου του 1997, (1ος μισθός ήταν 250.000 τον Ιούνιο 1997 μετά το στρατό) όταν οι τιμές ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ήταν 1/5 με 1/10 που είναι σήμερα. Ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφημα, μπύρες, τσιγάρα ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Και φυσικά υπήρχε δωρεάν ΕΣΥ….
Η φέτα είχε 650δρχ το κιλό (ούτε 2 ευρώ), το ρύζι 30δρχ και η τομάτα το χειμώνα 120δρχ (0,35 ευρώ) ενώ το καλοκαίρι κάτω από 70δρχ (0,20 ευρώ) με καλή τομάτα για σάλτα στα 20δρχ το κιλό.
Και ζούσαμε πλουσιοπάροχα.
ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΛΙΔΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΠΙΝΑΜΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΛΕΦΤΑ
ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛHHHHHH
Ποιος είναι ο κυρ Παντελής; Επίσης είπα τίποτα για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ;
Είπα επίσης τίποτα για χλίδα κλπ;
Ζούσαμε εξιοπρεπώς και τα 250Κ ήταν λίγα σε σχέση με αυτά που έπαιρναν οι ΔΥ κλπ που έφταναν τα 400Κ. Και όσον αφορά τα μπουζούκια ήθελες τότε 3-4 μισθούς για να πας.
Αλλά τόσο καταλαβαίνεις τόσα γράφεις, ραγιά του καναπέ.
Μητσοτακη Πηγαινε τον μισθό 1500 και σε ψηφιζω αβλεπει
Γιατί δεν ψηφίζεις αυτούς που σου λένε για ελάχιστο μισθό 1500 και έξω από μνημόνια, ΕΕ κλπ;
Αλλά ραγιάς του καναπέ είσαι, τί άλλο να πεις.
Θα φτάσει 20€. Μια τρύπα στο νερό κάνουν οι απόφοιτοι αμερικανικών κολλεγίων…
Οι απόφοιτοι αμερικανικών κολλεγίων και όλο το σινάφι το μόνο που επιδιώκουν είναι να μας δυσκολεύουν τη ζωή