Σε συναγερμό οι αρχές της γειτονικής χώρας.
Η βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων εντόπισε εστία της γρίπης των πτηνών H5, σε πάπιες εκτροφής στην περιοχή Λίσετς, που βρίσκεται στην κεντρική Βουλγαρία, 127 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά της Σόφιας.
Το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά παθογόνο» και ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα σε πάπιες που εκτρέφονταν σε φάρμα με συνολικά 3.200 πτηνά. Όλα τα πτηνα της φάρμας αναμένεται να θανατωθούν προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός και προκληθεί επιδημία.
Την ίδια ώρα, οι αρχές έχουν δημιουργήσει «ζωνή ασφαλείας» σε περιμετρική απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη φάρμα και «ζώνη επιτήρησης» 10 χιλιόμτερα περιμετρικά της φάρμας.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εμφανιστεί αυξημένα περιστατικά γρίπης σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής. Φορείς του ιού είναι κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά. Η γρίπη των πτηνών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται δύσκολα στον άνθρωπο, αλλά τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, κυρίως σε άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή με τα πτηνά (εργαζόμενους στην πτηνοτροφία, κυνηγούς κλπ).
Πολύ σπάνια θεωρείται η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ωστόσο, η επιτήρηση σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται αναγκαία, διότι όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους του ιού της γρίπης, δεν αποκλείται να υπάρξει μετάλλαξη του τύπου που πλήττει τα πτηνά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταδοτικότητα στον άνθρωπο.
onmed.gr