Μπαράζ από φωτιές το Σάββατο (10.08.2019). Μια μέρα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν στο… «κόκκινο» όπως είχε προειδοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία το 112 και ξαφνικά τα… κινητά άρχισαν να λαμβάνουν μαζικά μηνύματα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ξέσπασαν τρεις μεγάλες φωτιές, στην Ελαφόνησο, στον Μαραθώνα και το Ζούμπερι.
Λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε φωτιά στο Ζούμπερι, κοντά στις κατασκηνώσειςτου Αγίου Ανδρέα, οι οποίες όμως δεν απειλήθηκαν. Εκεί εστάλησαν 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα. Εξαιτίας της φωτιάς είχε διακοπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, οι φωτιές σε Μαραθώνα και Ζούμπερι ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε ύφεση. Και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο.
Στο Ζούμπερι, καθαρά για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν τα παιδιάαπό τις κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.
Τόσο στον Μαραθώνα όσο και στο Ζούμπερι βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.
Η τρίτη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Αττική ήταν αυτή στον Ασπρόπυργο. Καίει χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και ήδη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της.
Η φωτιά στην Ελαφόνησο
Νωρίς το πρωί, περίπου στις 06:00 τα ξημερώματα, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή του Σίμου στην Ελαφόνησο. Αμέσως σήμανε συναγερμός και προληπτικά εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην περιοχή αλλά κι ένα ξενοδοχείο, ενώ απομακρύνθηκαν και όσοι έκαναν εκεί ελεύθερο κάμπινγκ. Μάλιστα, μια γυναίκα χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από σπηλιά.
Η φωτιά προκάλεσε εικόνες τρόμου και ανάγκασε πολλούς από τους τουρίστες στο νησί να μαζέψουν άρον άρον τα πράγματα τους και να εγκαταλείψουν το νησί. Η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί αλλά ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν επί τόπου για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.
Φωτιά και στην Κεφαλονιά
Δασική πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Σβωρονάτα Κεφαλονιάς, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς στο σημείο επιχειρούν 5 οχήματα με 8 πυροσβέστες, ενώ για την κατάσβεση της βοηθούν και 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος.
Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή ή το αεροδρόμιο του νησιού.
#Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σβορωνάτα Κεφαλονιάς. Επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες και 2 PZL. Συνδρομή παρέχει 1 υδροφόρα ΟΤΑ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 10, 2019
Φωτιά και στη Θεσσαλονίκη
Πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Ελαιώνες, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Στο σημείο επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έκαψε 3 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο
Αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση συναγερμού υπάρχει για Αττική, ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, ανατολική Λακωνία και Κύθηρα.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.