Ειδικότερα, από τις 12 Ιουνίου οι άνεργοι μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους που λήγει την 1η Ιουλίου. Κι αυτό διότι από την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, όλοι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους, καθώς διευρύνεται από πέντε εργάσιμες ημέρες πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος του δελτίου, σε 20 ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης.
Έτσι, η νέα προθεσμία των 20 ημερολογιακών ημερών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται για τις κάρτες ανεργίας που έχουν καταληκτική ημερομηνία λήξης 1 Ιουλίου 2021, τα οποία θα μπορούν πλέον να ανανεωθούν από τις 12 Ιουνίου 2021, δηλαδή 20 ημερολογιακές ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα λαμβάνουν τρία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) υπενθύμισης ως προς την υποχρέωση ανανέωσης της κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, μέσα στο χρονικό διάστημα των 20 ημερών που προηγείται της ημερομηνίας λήξης του.
Η ανανέωση της κάρτας ανεργίας γίνεται με δύο τρόπους αποκλειστικά:
– Μέσω διαδικτύου:
Μπορείτε να πιστοποιηθείτε ως χρήστες στις e-services ΟΑΕΔ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.
– Μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ):
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ΚΕΠ, επιδεικνύοντας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο).
Όσον αφορά στους δικαιούχους επιδότησης τακτικής ανεργίας, η κάρτα ανεργίας παραμένει σε ισχύ για τρεις μήνες ύστερα από τη λήξη της επιδότησης ,οπότε πρέπει να ανανεωθεί (εφόσον διενεργούνται έγκαιρα οι απαιτούμενες δηλώσεις παρουσίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης). Έκτακτες παρατάσεις της επιδότησης, δεν μεταβάλλουν την ημερομηνία λήξης της κάρτας ανεργίας.
Τα 19 δικαιώματα ανέργων
– Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.
– Μοριοδότηση ανεργίας σε προκυρήξεις Δημοσίων Φορέων, ως κριτήριο κατάταξης
– Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
– Δυνατότητα Συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική).
– Δικαίωμα συμμετοχής σε πρόγραμμα απασχόλησης, μοριοδότηση ανεργίας ως κριτήριο κατάταξης, δικαίωμα συμμετοχής σε Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, διατήρηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.
– Δυνατότητα Συμμετοχής σε Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας (Κοινωνικός
Τουρισμός, Κατασκηνωτικό). Το δικαίωμα αυτό χάνεται στην περίπτωση που οι άνεργοι απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου σε χρόνο που δεν τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά ως εργαζόμενοι.
– Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών. Άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας σε είδος, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους. Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστον δίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους.
– Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών. Άνεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ασφαλίζονται πριν την διακοπή της εργασίας τους, καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από αυτόν για διάστημα μέχρι δύο (2) χρόνια. Εάν έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερους από ένα ασφαλιστικό οργανισμό, καλύπτονται από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο έχουν ασφαλιστεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα συνεχές τουλάχιστον δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στην ασφάλιση, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.
– Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρονίους Ανέργους, 55 ετών και άνω.
Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, καλύπτονται για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 3.000 ημερομίσθια στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ. Η ως άνω ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από τη ημ/νία υποβολής της αίτησής τους για ασφάλιση και λήγει με την συνταξιοδότησή τους από οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Οργανισμό. Επίσης, μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο από τη νομοθεσία του οικείου ασφαλιστικού φορέα αριθμό ημερομισθίων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης γήρατος (4500 ημερομίσθια), καλύπτονται από το ΙΚΑ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος. Απαραίτητη προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι η εγγραφή των ανέργων στα μητρώα των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ, και σχετική βεβαίωση από το οικείο ασφαλιστικό φορέα.
– Οι άνεργοι που δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης με αίτησή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, θα πρέπει:
Α) να έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 60ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 55ο έτος της ηλικίας τους (για τους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το όριο ηλικίας είναι 55 και 50 αντίστοιχα), το οποίο θα βεβαιώνεται από την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
Β) να έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να κατέχουν δελτίο ανεργίας για δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχείς μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεωμένη ανά τρίμηνο. Γ) ο υπολειπόμενος για τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση ελάχιστων προϋποθέσεων θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στο ΙΚΑ και στους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης αριθμός ημερομισθίων δεν υπερβαίνει τα 1.500 κατ’ ανώτατο όριο , τα οποία θα βεβαιώνονται με σχετική βεβαίωση από τα οικεία φορείς ασφαλιστικής κάλυψης.
– Ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Χορηγείται σε όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, εφόσον ισχύουν και άλλες προϋποθέσεις που ελέγχονται από τον αρμόδιο Φορέα.
Μειώσεις ή Απαλλαγές από τη φορολογική αρχή (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
– Χορηγείται έκπτωση 50% ή 100% σε φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος, ή είναι πολύτεκνοι ή ανάπηροι (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο).
– Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια, οφειλές κ.λπ. (Νόμος Κατσέλη).
Υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα πλην των εμπόρων. Ειδικότερα, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι καλλιτέχνες, οι νοικοκυρές, οι εισοδηματίες, οι άνεργοι και οι στερούμενοι παντός εισοδήματος. Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται, ώστε ο δικαστής να έχει πλήρη γνώση για την κατάσταση του δανειολήπτη – οφειλέτη αλλά και να είναι παραδεκτή η αίτηση είναι τα εξής: 1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος (από το Δήμο ή τα ΚΕΠ), 2. Τα έξοδα διαβίωσης (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα, κινητό τηλέφωνο κλπ), 3. Τα εισοδήματα του αιτούντος (μισθός, σύνταξη, ενοίκιο ή από άλλη πηγή), 4. Πρόσφατες καταστάσεις οφειλών του νόμου από τις Τράπεζες, 5. Κάρτα ανεργίας & βεβαίωση ΟΑΕΔ περί επιδότησης ή μη σε περίπτωση ανέργου.
– Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ
– Δυνατότητα Συμμετοχής σε προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
– Ωφελούμενοι διαφόρων παροχών (π.χ. επίδομα θέρμανσης). Η αίτηση γίνεται μέσω TAXIS-NET.
– Δυνητικοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.
– Πιθανά οφέλη από παροχές Δήμων (π.χ. δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα). Πρωτοβουλία των Δήμων.
– Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία έχουν οι κάτοχοι ενεργού δελτίου ανεργίας.