Κάσος: «Το σκάφος πέρασε από πάνω της και χτυπήθηκε από το πηδάλιο»

Κοινοποίηση:
limeniko-soma

Ακραίες ήταν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μεταξύ Κάσου και Καρπάθου κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean 600, όπου βρήκε τραγικό θάνατο μία 40χρονη αθλήτρια, μέλος πληρώματος.

Ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, περιέγραψε στο Action 24 τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η αθλήτρια έχασε τη ζωή της. «Χθες, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ τα σκάφη κατευθύνονταν προς την Κάσο, διερχόμενοι από τη Σαντορίνη, μέσα στο Καρπάθιο πέλαγος, οι ανεμολογικές συνθήκες ήταν δυσχερείς, οι άνεμοι ξεπέρασαν και τα 9 μποφόρ και ένα τεράστιο κύμα πήρε από την πρύμη του σκάφους δύο άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, ρίχνοντάς τους μέσα στη θάλασσα. Το σκάφος πέρασε πάνω από την κοπέλα και τη χτύπησε με το πηδάλιο και προφανώς έχασε τις αισθήσεις της».

Το πλήρωμα προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις για να ανασύρει τα δύο άτομα. Οταν αυτό επετεύχθη, διαπιστώθηκε ότι «η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της», σύμφωνα με τον κ. Μαραγκουδάκη.

Στη συνέχεια, το σκάφος με τη συνοδεία του Λιμενικού, πήγε στο λιμάνι της Κάσου όπου ο γιατρός διαπίστωσε τον θάνατο της κοπέλας, Ουκρανή στην καταγωγή με γαλλική υπηκοότητα.

Ερωτηθείς αν ο αγώνας αυτός διεξάγεται ανeξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ο κ. Μαραγκουδάκη απάντησε: «Ναι, ανεξαρτήτως. Σε όλο τον κόσμο πάντα αυτό συμβαίνει».

«Ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα»
Οπως έλεγαν και οι προβλέψεις, σε εκείνο το σημείο, μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, περιμέναμε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία θα έπρεπε να είναι η ανάλογη, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, μέλος άλλου πληρώματος που συμμετείχε στον αγώνα.

«Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες απ’ ότι περιμέναμε με αποτέλεσμα να έχουμε 45-60 κόμβους αέρα, κάτι που σημαίνει ότι για τα μικρά σκάφη, σαν το δικό μας, θέλει τεράστια προσοχή», πρόσθεσε.

Πώς αντέδρασε o ίδιος όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό; «Ακούσαμε στο VHF ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα. Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις με το στίγμα κ.λπ. Κινητοποιήθηκε άμεσα όλος ο μηχανισμός, απ’ ότι ακούσαμε και από το ελικόπτερο. Έκτοτε δεν είχαμε επαφή γιατί δυσκόλεψαν πολύ οι συνθήκες και η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη», συμπλήρωσε ο αθλητής.

Ερωτηθείς αν έπρεπε να διακοπεί ο αγώνας, είπε: «Δεν έχει καμία σχέση αν συνεχίζεται ή όχι. Ειναι στην ευχέρεια του κάθε σκάφους, μπορεί να εγκαταλείψει όποτε θέλει».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: