Κάτω Νευροκόπι: «Ψίχουλα» το επίδομα θέρμανσης στη Σιβηρία της Ελλάδας

Κοινοποίηση:
νευροκοπι

Για αστοχίες που φτάνουν το όριο της κοροϊδίας , μιλούν κάτοικοι και φορείς του δήμου Κάτω Νευροκοπίου αναφορικά με το σημαντικό -για την περιοχή- ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης που θέσπισε φέτος η κυβέρνηση για καυσόξυλα και πέλετ, το οποίο για τους περισσότερους αιτούντες του δήμου έφτασε μόλις και μετά βίας τα 237 ευρώ παρά το γεγονός ότι το ανώτατο όριο ανακοινώθηκε στα 650 ευρώ.

Γιατί συνέβη αυτό σε μια περιοχή που αποκαλείται και ως “Σιβηρία της Ελλάδας” με βάση τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνει τους κρύους μήνες του χειμώνα; Διότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών αντί να ορίσουν το επίδομα ανάλογα με την θερμοκρασία, το όρισαν με βάση το υψόμετρο!

Κάπως έτσι, το Κάτω Νευροκόπι έφτασε περίπου στην 500η θέση, με πολύ χαμηλότερο συντελεστή ακόμη και από περιοχές της Πελλοπονήσου. “Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή χαρήκαμε, διότι για πρώτη φορά φέτος και έπειτα από μεγάλους αγώνες, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε η θέσπιση επιδόματος για καυσόξυλα και πέλετ με ανώτατο όριο τα 650 ευρώ. Ξέρετε, εδώ στην περιοχή μας, το πετρέλαιο είναι είδος πολυτελείας και δεν έχουν όλοι την οικονομική ευχέρεια να το προμηθευτούν. Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο, οπότε και το επίδομα πιστώθηκε στους λογαριασμούς η χαρά για την ανακοίνωση έδωσε τη θέση της στην οργή” αναφέρει στο GRTimes, o δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης.

Και προσθέτει: “Όταν μπήκαν τα λεφτά στους λογαριασμούς διαπιστώσαμε αμέσως – αμέσως δύο πολύ σοβαρές αστοχίες. Η πρώτη αφορά την αρχική βάση του επιδόματος που υπολογίστηκε στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό συν 23 ευρώ για κάθε παιδί. Κάτι που σε αριθμούς σημαίνει, ότι για να πάρει κάποιος στο Νευροκόπι το ανώτατο επίδομα των 650 ευρώ, θα έπρεπε να έχει δέκα παιδιά! Και επειδή δεν έχει, οι περισσότεροι πήραν το ποσό των 237 ευρώ! Όταν το πάγιο έξοδο για αγορά καυσόξυλων ή πέλετ τη χειμερινή περίοδο για κάθε νοικοκυριό στο Νευροκόπι αγγίζει τα 2.000 ευρώ, τα 237 προφανώς και δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα και δεν φτάνουν ούτε στο 10% του συνολικού ποσού”.

Αυτή ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική σοβαρή αστοχία. Υπήρξε κι άλλη μεγαλύτερη. Ο δήμαρχος Νευροκοπίου εξηγεί: “Βάσει μιας μελέτης που βγήκε σε ένα από τα παραρτήματα που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, οι υπεύθυνοι του υπουργείου που δεν καταλαβαίνω πως λειτούργησαν, ακολούθησαν μια εξίσωση στην οποία αντί να λάβουν υπόψη τους τις θερμοκρασίες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, έλαβαν το υψόμετρο. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω. Πως γίνεται δηλαδή, το Κ. Νευροκόπι που φημίζεται για τις χαμηλές του θερμοκρασίες να βρίσκεται στην 500η θέση και περιοχές στην Πελλοπόνησο να βρίσκονται πιο ψηλά.

Αρκεί να σας αναφέρω, ότι την προηγούμενη εβδομάδα το θερμόμετρο έφτασε τους -15,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τρεις ημέρες υπήρξε ολικός παγετός, γεγονός που σημαίνει ότι η θερμοκρασία δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από το μηδέν. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι επί τρεις ημέρες πρέπει να καις συνεχώς για να ζεσταθείς. Και επίσης ρωτώ; Άραγε αυτές οι περιοχές στη Νότια Ελλάδα, που βρίσκονται πιο ψηλά στον συντελεστή από εμάς, είχαν περισσότερο κρύο;”

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών
Ως μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Γιάννη Κυριακίδη, έτσι ώστε να διορθωθεί άμεσα η αδικία ήταν να σταλεί επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στην επιστολή, ωστόσο, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Κ.  Νευροκοπίου δεν θα σταματήσει εδώ. “Θα επανέλθω άμεσα όταν θα καταβληθεί η δεύτερη δόση. Εδώ έχουμε μια αδικία και δεν θέλουμε να την αφήσουμε να περάσει έτσι” σημείωσε στο GRTimes.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή εκπροσωπώντας τον ακριτικό Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου, για να θέσω υπόψη σας την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και το κλονισμένο αίσθημα δικαίου των ακριτών της περιοχής μας, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο για πρώτη χρονιά συμπεριλάμβανε και την επιδότηση για αγορά καυσόξυλου και πέλετ.

Χρόνια οι ακρίτες της περιοχής μας διεκδικούν την αναγνώριση και την στήριξη από το κράτος για να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα, που χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και από το φαινόμενο του ολικού παγετού. Είναι πανελληνίως γνωστό ότι το Κάτω Νευροκόπι αποτελεί την «Σιβηρία» της Ελλάδος και είναι συνώνυμο του κρύου και του χιονιού.
Φέτος για πρώτη φορά οι δημότες μας αισθάνθηκαν την συμπαράσταση και την αναγνώριση από το κράτος με την θέσπιση από την Κυβέρνηση σας επιδότησης και για άλλες μορφές θέρμανσης πλην του πετρελαίου. Η αρχική χαρά όμως μετατράπηκε σε λύπη και οργή για το ύψος αλλά και για τον υπολογισμό του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται το εν λόγω επίδομα.

Συγκεκριμένα , με βάση το παράρτημα με τους συντελεστές που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο εξομοιώνονται όλες οι θερμοκρασίες κάτω των 15,5 βαθμών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του -14 που αντιμετωπίζουν οι Δημότες μας και του +14 άλλων περιοχών. Δεν είναι δυνατόν, ούτε και επιστημονικά αποδεκτό να κρίνει το υψόμετρο την ανάγκη για θέρμανση και όχι οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Επίσης, η αρχική ανακοίνωσή σας, αναφερόταν σε ύψος επιδόματος που θα άγγιζε στο ανώτερο επίπεδο (που είναι αυτό που δικαιούται το Κάτω Νευροκόπι) τα 650 Ευρώ, που είναι μια ουσιαστική βοήθεια για τη μέση οικογένεια. Με την υπουργική απόφαση καθορισμού του ύψους όμως , τέθηκε ως βάση του επιδόματος το ποσό των 220 Ευρώ, που σημαίνει ότι η μέση οικογένεια θα εισπράξει κάτω των 300 Ευρώ, δηλαδή ούτε το ήμισυ του ανωτέρου ορίου. Να σημειώσω εδώ ότι με βάση την υπουργική απόφαση αυτή θα πρέπει κάποιος να έχει 8 τέκνα και να βρίσκεται στον ανώτερο συντελεστή για να αγγίξει το ποσό των 650 Ευρώ. Αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιόν έγινε αυτή η ανακοίνωση, μήπως πρόκειται περί λάθους ή αστοχίας;
Ο δημότης όμως που επιτέλους ένιωσε με την ανακοίνωσή σας, ότι κάποιος  αναγνωρίζει τη δυσμενή θέση μας κάθε χειμώνα,  όταν είδε το ποσό του επιδόματος αισθάνθηκε  έναν «εμπαιγμό», μια «εξαπάτηση» και αναζητά από εσάς το δίκιο του, αναζητά από σάς την ουσιαστική στήριξη που του αξίζει.

Κύριε Υπουργέ, οι Δημότες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το κρύο και τον παγετό ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρετε, δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι. Εσείς όμως από τη θέση που είστε μπορείτε!

Αναγνωρίζουμε την καλή σας πρόθεση, που μαρτυρά η θέσπιση του επιδόματος, και σας ζητούμε το αυτονόητο:

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντελεστών και αύξηση του ύψους του επιδόματος ώστε να βοηθήσετε  ουσιαστικά τους ακρίτες μας. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε.

Σας ευχαριστώ.

grtimes.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: