Η Κίνα απάντησε στον Καναδά με απέλαση – Κλιμακώνονται οι ήδη τεταμένες σχέσεις Πεκίνου-Τορόντου εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική επιρροή στον Καναδά.
Η Κίνα απέλασε σήμερα μια Καναδή διπλωμάτη που υπηρετούσε στη Σανγκάη ως αντίμετρο αφού η Οτάβα ζήτησε από κινέζο διπλωμάτη με έδρα το Τορόντο να εγκαταλείψει τη χώρα, κλιμακώνοντας τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική επιρροή στον Καναδά.
Χθες, Δευτέρα, ο Καναδάς απέλασε τον κινέζο διπλωμάτη Ζάο Γουέι αφού σε αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούνταν ότι προσπάθησε να στοχοθετήσει ένα καναδό βουλευτή, ο οποίος επικρίνει την αντιμετώπιση από την Κίνα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
«Δεν θα ανεχθουμε οποιαδήποτε μορφή ξένης ανάμιξης», δήλωσε χθες, Δευτέρα, η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί.
Ως απάντηση στις «παράλογες ενέργειες» του Καναδά, η Κίνα ζήτησε από την Τζένιφερ Λιν Λαλόντ, πρόξενο στο καναδικό προξενείο στη Σανγκάη, να εγκαταλείψει την Κίνα μέχρι τις 13 Μαΐου, αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει περαιτέρω, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και του Καναδά καταγράφονται από το 2018 που είχε συλληφθεί το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Huawei Technologies, η Μενγκ Ουανζού, και τη μετέπειτα σύλληψη από το Πεκίνο δύο Καναδών με κατηγορίες για κατασκοπεία. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι το 2021.
Η καναδική υπηρεσία πληροφοριών CSIS δημοσιοποίησε το 2021 μια έκθεση για την κινεζική επιρροή στον Καναδά, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες για εν δυνάμει απειλές προς το συντηρητικό βουλευτή του καναδικού κοινοβουλίου Μάικλ Τσονγκ και την οικογένειά του.
Λεπτομέρειες τις έκθεσης της CSIS ήρθε στο φως την 1η Μαΐου, όταν η καναδική εφημερίδα Globe and Mail ανέφερε πως η Κίνα ζήτησε πληροφορίες για τον Τσονγκ και την οικογένειά του στην Κίνα σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια «να τον κάνει παράδειγμα» και να αποτρέψει άλλους να υιοθετήσουν θέσεις κατά της κινεζικής κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να χρειαστεί δύο χρόνια για να πάρει αυτή την απόφαση», είπε ο Τσονγκ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση για την απέλαση της προξένου.
Η Κίνα έχει δηλώσει πως ουδέποτε αναμίχθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις του Καναδά και δεν ενδιαφέρεται να το πράξει. Το κινεζικό γενικό προξενείο του Τορόντο ανακοίνωσε πως η αναφορά για τον Τσονγκ «είναι πλήρως αβάσιμη».
Η Globe, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή στις δυνάμεις εθνικής ασφαλείας, ανέφερε πως ο Ζάο ήταν αναμιγμένος στη συγκέντρωση πληροφοριών για τον Τσονγκ, ο οποίος το 2021 είχε υποστηρίξει μια επιτυχημένη πρωτοβουλία για το χαρακτηρισμό ως γενοκτονίας της μεταχείρισης από την Κίνα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Ο Τσονγκ δήλωσε πως είναι «βαθιά απογοητευμένος» από το γεγονός ότι έμαθε για την εν δυνάμει απειλή για την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ από μια εφημερίδα και επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για αδράνεια. Είχε ζητήσει επίσης επανειλημμένα την απέλαση του Ζάο.