Κίνα και άλλες χώρες: Προστατευτισμός των τροφίμων

Κοινοποίηση:
protectionism

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Michael Every της Rabobank έθεσε το ερώτημα: “Τι αναστάτωση έρχεται στον κόσμο και η Κίνα αποθηκεύει τόσα πολλά εμπορεύματα;”

Η Κίνα συσσώρευσε το μισό αραβόσιτο (και άλλα σιτηρά) στον κόσμο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθωρισμός των τροφίμων. Προβλημάτισε πολλούς παρατηρητές της αγοράς για τα κίνητρα της όσον αφορά τη συγκέντρωση αποθεμάτων. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προέβλεψε την παγκόσμια αναταραχή λόγω των διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων.

Οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων ήταν ήδη περιορισμένες μετά την COVID-19 λόγω των προβλημάτων των αλυσίδων εφοδιασμού και των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ. Διέλυσε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και έστειλε τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά ρεκόρ με μεγάλο κίνδυνο να εμφανιστούν ελλείψεις στις αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους γεωργικούς εξαγωγείς καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο. Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές για τις αναδυόμενες αγορές στην Ασία και την Αφρική. Αναλύοντας τους αριθμούς, η Ουκρανία παρήγαγε το 49,6% του παγκόσμιου ηλιελαίου, το 10% του παγκόσμιου σιταριού, το 12,6% του παγκόσμιου κριθαριού και το 15,3% του παγκόσμιου αραβοσίτου. Φέτος η συγκομιδή θα μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προειδοποίησε ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία «υπάρχει κίνδυνος επικείμενου λιμού και πείνας σε πολλά μέρη του κόσμου».

Επομένως, ο Πρόεδρος Xi Jinping πήρε τη σωστή απόφαση δίνοντας προτεραιότητα στη αποθήκευση τροφίμων ενόψει της ρήξης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων. Ωστόσο, ο Σι έχει κι ένα άλλο πρόβλημα όσον αφορά την παραγωγή.

Το Bloomberg επικαλείται τον Τανγκ Ρεντζιάν, τον υπουργό Γεωργίας της Κίνας, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι πλημμύρες που συνέβησαν το περασμένο έτος είχαν προκαλέσει «μεγάλες δυσκολίες» στην παραγωγή τροφίμων.

«Η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην παραγωγή τροφίμων λόγω των ασυνήθιστων πλημμυρών το περασμένο φθινόπωρο. Πολλοί γνωστοί ειδικοί και τεχνικοί μας είπαν ότι οι συνθήκες καλλιέργειας φέτος μπορεί να είναι οι χειρότερες στην ιστορία» είπε.

Ο προστατευτισμός των τροφίμων πιθανότατα θα ανθίσει και σε άλλες χώρες (με ανεπτυγμένη γεωργία) που θέλουν να ικανοποιήσουν τις εγχώριες ανάγκες τους πριν εξάγουν. Αυτό το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει και μπορεί να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και να προκαλέσει ελλείψεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: