Κίνδυνος! Για αυτό δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο στο νεροχύτη

Κοινοποίηση:
plu

Φαίνεται πολύ λογικό να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε στο νεροχύτη, όπως πλένουμε τα χέρια μας, τα φρούτα, τα λαχανικά μας, οπότε γιατί να μην πλένουμε και κοτόπουλο; Ο λόγος είναι το καμπυλοβακτηρίδιο!

Παράλληλα, δείτε τη πιο λαχταριστή μαρινάδα για ψητό κοτόπουλο που φάγατε ποτέ

Αν η ονομασία παραπέμπει σε απολιθώματα, όχι, δεν είναι κάτι που οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα, είναι ένα πολύ σοβαρό στέλεχος παθογόνου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Αυτό το βακτήριο ζει στα νωπά πουλερικά το 80% της ζωής τους.

Όταν πλένουμε το κοτόπουλο και άλλα πουλερικά πριν από το μαγείρεμα, τα βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση απλώνονται παντού με τα σταγονίδια του νερού: στον πάγκο, στον νεροχύτη, στο πάτωμα, στα γειτονικά μαγειρικά σκεύη – παντού.

Η Υπηρεσία για τα Προτύπα Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ένα δελτίο με το οποίο συμβουλεύει τους μάγειρες στα εστιατόρια να μην πλένουν το ωμό κοτόπουλο. Το καμπλυλοβακτηρίδιο είναι ένας ήσσονος σημασίας τύπος τροφικής δηλητηρίασης, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνος με τον πιο διαβόητο Ε. coli και τη σαλμονέλα.

Μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροια και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως και οι άλλοι τύποι τροφικής δηλητηρίασης αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί πρόκληση αντιδραστικής αρθρίτιδας, διαταραχής του νευρικού συστήματος ακόμη και θάνατος. Υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια περιπτώσεις δηλητηρίασης από καμπυλοβακτηρίδιο εμφανίζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Αυτή η προειδοποίηση δεν ισχύει μόνο για το κοτόπουλο. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι δεν πρέπει να πλένουμε ποτέ κρέας ωμό, είτε κόκκινο, είτε λευκό.

Το καλό μαγείρεμα καταπολεμά όλα τα βακτηρίδια του κρέατος που ενδεχομένως να φιλοξενούσε το ωμό κρέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και την επιφάνεια προετοιμασίας τόσο πριν όσο και μετά τον τεμαχισμό ωμού κρέατος – αυτά είναι ακόμα μια απαραίτητη πρακτική για ασφαλή διαχείριση τροφίμων.

Άλλες πηγές μόλυνσης:
Το καμπλυλοβακτηρίδιο μπορεί να βρεθεί και σε άλλα ζώα εκτός από τα πτηνά, όπως στο νωπό γάλα ή οτιδήποτε μολυνθεί με τα βακτηρίδια, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού νερού (μη αποστειρωμένου) και στα λύματα.

Τα βακτηρίδια εξαπλώνονται όχι μόνο με κατάποση αλλά και με στενή επαφή με ζώα (συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων) αλλά και με ανθρώπους που είναι ήδη μολυσμένοι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται μπορούν να εκδηλώσουν την ασθένεια και να θεραπευθούν, αλλά εκείνοι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία για την καμπυλοβακτηρίωση, αλλά, όπως και με οποιαδήποτε τροφική δηλητηρίαση, η ενυδάτωση είναι σημαντική.

Τα καθαρά υγρά θα σας βοηθήσουν να ξεπλύνετε τα μικρόβια και να μην αφυδατωθείτε. Σε προχωρημένες περιπτώσεις αφυδάτωσης, η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη για ενδοφλέβια ενυδάτωση. Η σοβαρή αφυδάτωση έχει τις δικές της δυσκολίες.

Καλύτερη πρόληψη

Μόνο αν τοποθετήσετε στο μικροσκόπιο το φαγητό σας, μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είναι μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο – κι αυτό διότι σε κάθε περίπτωση φαίνεται και μυρίζει φυσιολογικά.
Η ασφαλής διαχείριση τροφίμων είναι η καλύτερη προστασία του εαυτού μας και της οικογένειάς μας από τις ασθένειες: γι΄αυτό θα πρέπει να διατηρούμε καθαρές τις επιφάνειες προετοιμασίας τροφίμων, να αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα ωμά ζωικά προϊόντα από τα άλλα τρόφιμα και να μαγειρεύουμε καλά τα ζωικά τρόφιμα.

Εννοείται ότι θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά τη διαχείριση της τροφής και κατά τη μετάβαση από την προετοιμασία ενός φαγητού στο άλλο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακό σαπούνι, είστε ασφαλής και με το κανονικό σαπούνι που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, η χρήση του αντιβακτηριακού σαπουνιού γενικά προκαλεί περισσότερα προβλήματα και καλό είναι να αποφεύγεται.

Μπορεί το βακτήριο να μην είναι μια καινούργια ανακάλυψη, αλλά οι συμβουλές για την αποφυγή μόλυνσης είναι ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει στον τομέα, γι΄αυτό προσοχή!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Παπάρια 60 χρόνια πλένω το κοτόπουλο στο νεροχύτη και δεν έπαθα τίποτα. Ο νεροχύτης είναι γεμάτος με βακτήρια και με ότι θέλεις που δε σκοτώνονται ούτε με απολυμαντικά. Λένε επίσης πως άμα μαγειρέψεις κοτόπουλο πρέπει να το φας το πολύ μέσα σε μία μέρα. Εγώ το τρώω και σε μία βδομάδα και παλι δεν έχω πάθει ποτέ το παραμικρό.

  2. Αμα το κοτοπουλο το βαλεις σε ξυδι λιγη ωρα και μετα το πλυνεις δεν υπαρχει κινδυνος φυσικα μετα το πλυσιμο πλενουμε το νεροχυτη με απολυμαντικο

Comments are closed.