Η υπέρταση στην κρίσιμη ηλικιακή περίοδο των 30 και 40 ετών μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ΒBC και αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Neurology» έδειξαν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία σχετίζεται με καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η υπέρταση στις ηλικίες 36 με 43 συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ στις ηλικίες 43 με 53 σχετίζεται με περισσότερες ενδείξεις καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων ή με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια στην ηλικία των 70.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Σκοτ, κλινικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), ο οποίος διεξήγε τη μελέτη εξηγεί πως εφόσον η υπέρταση στην ηλικία των 30 έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου έως και τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας παρέχει τακτικές εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση μετά την ηλικία των 40 και προτείνει ότι, ιδανικά, αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινάνε πολύ νωρίτερα.
Ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου συρρικνώνεται σταδιακά με την ηλικία, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο έκδηλο στα άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η αγγειακή άνοια. Η υπέρταση, επομένως, που σχετίζεται με τη συρρίκνωση εγκεφάλου, ενδεχομένως αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ