«Κίνδυνος ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας στις πλημμυρισμένες περιοχές» – Καμπανάκι Ψαλτοπούλου

Κοινοποίηση:
μακελειο

Το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που χτυπήθηκαν από πλημμύρες έκρουσε σήμερα, Παρασκευή (8/9) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε αρχικά η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα» επισήμανε.

«Αναγκαία η χλωρίωση των υδάτων»

Μιλώντας για την ποιότητα του νερού, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των υδάτων.

«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.

Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.

Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος -εκτός από το σωματικό αποτύπωμα- που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες, η ίδια τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε ΜαγνησίαΘεσσαλίαΦθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων.

«Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Σάκης Αρναούτογλου για πλημμύρες: Κίνδυνος για δυναμική εμφάνιση κουνουπιών και μετάδοση ασθενειών

Νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

«Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών!!», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Εκτός από τα ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν, τα οποία όμως δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στις οικονομικές επιπτώσεις, μαζί με μια σειρά σημαντικών αρνητικών μεταβολών στην ποιότητα των εδαφών και την παραγωγικότητά τους, οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών στις περιοχές όπου επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες», προσθέτει ο ίδιος.

Ως προς τον καιρό το επόμενο διάστημα, ο κ. Αρναούτογλου προβλέπει ότι «αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία τότε ευτυχώς, ναι μεν δεν αναμένονται βροχές, ίσως και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όμως η θερμοκρασία θα επανέλθει τα μεσημέρια κοντά σε καλοκαιρινές και πάλι τιμές».

Συνεχίζοντας, ο κ. Αρναούτογλου τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν για εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους».

«Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη για τα πλημμυρισμένα στρέμματα στη Θεσσαλία μαζί με τις μακροπρόθεσμες ζημίες στην ποιότητα και παραγωγικότητα των εδαφών, χρειάζεται να γίνει αμεσα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων του γεωγραφικού διαμερίσματος μαζί με ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει:

«Για να εγκριθεί όμως αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση καταπολέμησης των κουνουπιών. Αν δεν γίνει κάτι οργανωμένο προς αυτή την κατεύθυνση η Θεσσαλία θα υποφέρει και κοντά στις οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής. Σημαντικό βέβαια είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα και σε ατομικό επίπεδο!».

Υπουργείο Υγείας: Τι πρέπει να γίνει με το νερό και τα τρόφιμα

Με αφορμή τα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της χώρας και με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγεισών περιοχών σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων.

Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει:

1. Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.

2. Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπευθύνους φορείς ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας όπως:

  • διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των παραμετρικών τιμών των παραμέτρων ποιότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων
  • λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία)
  • μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού και σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής
  • μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, λήψη μέτρων προστασίας της πηγής κ.λ.π.), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοσθεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.

3. εάν έχουν εμφανισθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας να διερευνηθεί η συσχέτιση της εμφάνισης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης

Εφ’ όσον διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών κ.λπ., θα πρέπει οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, ει δυνατόν καθημερινά, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης των άλλων ποιοτικών παραμέτρων του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης κατά την κρίση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η σπουδαιότητα διενέργειας υγειονομικής αναγνώρισης, δεδομένου ότι κάθε εργαστηριακή εξέταση αντικατοπτρίζει μόνον την κατάσταση της στιγμής της δειγματοληψίας, ενώ η υγειονομική αναγνώριση επιτρέπει την επισήμανση των υπαρκτών και ακόμη δυνητικών κινδύνων. Υπενθυμίζεται ότι τα κυριότερα στοιχεία που εξετάζονται κατά την υγειονομική αναγνώριση είναι:

  • λεκάνη απορροής υδροληψίας,
  • πηγή υδροληψίας
  • εξωτερικοί αγωγοί
  • αντλιοστάσιο,
  • δεξαμενές
  • σύστημα επεξεργασίας
  • απολύμανση
  • δίκτυο διανομής
  • εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται

1. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κ.λπ.) και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από κοντινές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

2. Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων, που έχουν υποστεί βλάβες.

3. Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου.

4. Να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη σύμφωνα με την ΥΜ /5673/57 (ΦΕΚ 5/58 Β) Υγ. Διάταξη υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς.

5. Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή

Ασφαλή τρόφιμα

Β. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων. Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης και διάθεσής τους. Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λπ.), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις όπου διανέμονται στους πληγέντες τυποποιημένα τρόφιμα. Θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

  • Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.
  • Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.
  • Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά τη διανομή του.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά, τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.
  • Πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.
  • Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων. Τέλος, τονίζεται ότι η επιτυχία της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος, συναρτάται με την ανταπόκριση και το βαθμό συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: