Κίνηση ΜΑΤ από Σαλβίνι!

Κοινοποίηση:
AP_18176503886959-735x458

Η Ρώμη θέλει να αρθεί το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, προκειμένου οι αρχές της χώρας αυτής της βόρειας Αφρικής να μπορέσουν να αναμετρηθούν με τους διακινητές και να σταματήσουν τις ροές μεταναστών που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, υπογράμμισε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να δει ούτε ένα ακόμα πλεούμενο με μετανάστες να αποπλέει από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας του πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να βοηθήσουν να κλείσει η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου.

«Στόχος μου είναι να μην έρθει ούτε μια βάρκα (ακόμη) εδώ», ανέφερε ο Σαλβίνι σε δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λιβύης, τον Άχμεντ Μαϊτίγκ. «Ο σκοπός είναι οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να αφιχθούν στην Ιταλία να έρχονται αεροπορικώς, κατά προτίμηση στην πρώτη θέση», πρόσθεσε.

«Οι διακινητές ανθρώπων και οι λαθρέμποροι όπλων προφανώς αψηφούν (σ.σ. το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ) και εξοπλίζονται κατά βούληση, ενώ οι μόνες που εμποδίζονται είναι οι νόμιμες αρχές», πρόσθεσε. Δύο λιβυκά πολεμικά πλοία είναι καθηλωμένα σε ιταλικό λιμάνι εξαιτίας των κυρώσεων, συμπλήρωσε.

Ο Μαϊτίγκ ζήτησε επίσης να αρθεί το ταχύτερο το εμπάργκο όπλων. «Δεν αποδεχόμαστε να μας λένε ότι η Λιβύη δεν βοηθάει για τη μετανάστευση και την ίδια στιγμή να διατηρούν σε ισχύ το εμπάργκο που μας παρεμποδίζει», τόνισε.

Ο Σαλβίνι επισκέφθηκε τη Λιβύη τον περασμένο μήνα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είπε πως θα επισκεφθεί ξανά σύντομα τη χώρα αυτή και άλλα κράτη της βόρειας Αφρικής.

«Αν δεν εμποδίσουμε τις ροές από τον νότο, θα έχουν πρόβλημα όλοι, ελπίζω λοιπόν την επόμενη Πέμπτη να αφυπνίσω (…) την Ευρώπη για την ανάγκη να επέμβουμε επειγόντως», σημείωσε, αναφερόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη», επέμεινε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας γνωστοποίησε ότι απελάθηκαν αρκετοί μετανάστες που έφθασαν στην ιταλική επικράτεια πρόσφατα και ότι η ιταλική κυβέρνηση κατανέμει πόρους για να μπορεί να προχωρά σε μαζικούς επαναπατρισμούς. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θέλει να ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για όσους δικαιούνται άσυλο.

Η Ιταλία έχει υποδεχθεί πάνω από 640.000 μετανάστες και πρόσφυγες μετά το 2014. Μολονότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, ο Σαλβίνι έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του πολιτικού του λόγου. Η σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική του κατά αναλυτές ήταν το καθοριστικό στοιχείο που τον έφερε στην εξουσία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: