Όλες οι σχέσεις, ανεξαρτήτως τύπου, μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και κρίσεις. Ιδιαίτερα στις ρομαντικές σχέσεις, συχνά νιώθουμε ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος αντίδρασης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, ελπίζοντας ότι θα επιλυθούν από μόνες τους. Ωστόσο, ο Dr. Frank Anderson, ψυχίατρος από το Harvard, προσφέρει μια πολύτιμη προοπτική για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast “YourTango”, με τίτλο “Open Relationship: Transforming Together”, η οικοδέσποινα Andrea Miller είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Dr. Anderson σχετικά με τις κρίσεις που μπορεί να προκύψουν σε κάθε είδους σχέση. Ο Dr. Anderson τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας και της κατανόησης μεταξύ των συντρόφων κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων.
Πολλές φορές, όταν κάτι δεν πάει καλά σε μία σχέση, ρίχνουμε με τη μία το φταίξιμο στους άλλους, χωρίς να αναλογιστούμε τυχόν δικές μας ευθύνες. Εμείς, όμως, είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά μας και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις και οδηγούμαστε – αν πράγματι το επιδιώκουμε – στη συναισθηματική ωριμότητα.
Αν πούμε ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα, όπως λέει και ο διάσημος στίχος της Taylor Swift, τότε παραδεχόμαστε τα λάθη μας και βρίσκουμε ποια είναι τα ελαττώματα τα οποία πρέπει να δουλέψουμε. Πώς λοιπόν θα το επιτύχουμε αυτό; Μέσα από τη φράση «Αν είναι έντονο, τότε είναι δικό μας πρόβλημα». Περνώντας, λοιπόν, τα συναισθήματά μας από αυτού του είδους τον έλεγχο, καταλαβαίνουμε πώς φτάσαμε σε αυτά και μπαίνουμε στη δεύτερη φάση της αναζήτησής μας.
Ο Dr. Anderson επιμένει ότι οι διαφωνίες στο πλαίσιο μιας σχέσης μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα πολύ έντονες και, μαζί με την πιο πάνω φράση, πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας για ποιο λόγο αντιδράμε με αυτό τον τρόπο, δίνοντας έμφαση σε τυχόν παλιές εμπειρίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε έτσι. Σημασία έχει να βρούμε τα λεγόμενα trigger μας, τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που μας κάνουν να αντιδράμε υπερβολικά και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά.
Βέβαια, ο ψυχίατρος παραδέχεται πως δεν γίνεται πάντα να επιβαλλόμαστε στον εαυτό μας με απόλυτο τρόπο, καθώς δεν είμαστε ρομπότ. Ωστόσο, όσο καλύτερη εικόνα έχουμε για τα συναισθήματά μας, ελέγχοντάς τα μέσα από την πιο πάνω φράση, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να αποφύγουμε κρίσεις στις σχέσεις μας που θα μας κοστίσουν πολύ ψυχολογικά.
ΠΟΥΤΙΝ ΡΙΞΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ