Στις ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση χρεωστικών καρτών ακόμη και για ποσά μικρής αξίας που κυμαίνονται μέχρι και δύο ευρώ, όπως σε περίπτερα, διόδια, φούρνους στρέφονται ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές, λόγω κορωνοϊού.
Η διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού τραπεζικών ή φορολογικών υποχρεώσεων των Ελλήνων , όπου ήταν απαραίτητη η επίσκεψη σε εφορίες ή τράπεζες, γίνεται πλέον από απόσταση με ψηφιακό τρόπο και μάλιστα η τάση αυτή ήρθε για να μείνει όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη.
Μάλιστα παρατηρείται καθολική κυριαρχία των ανέπαφων συναλλαγών καθώς μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός των συναλλαγών που έγιναν στα POS κι αφορούσε συναλλαγές έως 10 ευρώ, ανέβηκε στο 42% σε σχέση με το 37% του συνολικού αριθμού συναλλαγών που έγιναν στα POS το 2020 και σε σχέση με το 2019 που ήταν 32% και το 2018 που ήταν 28%.
Για ακόμη μικρότερες αξίας συναλλαγές, όπως ένα νερό από περίπτερο, ένα καφέ στο χέρι κλπ, στο τέλος Μαρτίου 2021 το μερίδιο των συναλλαγών με κάρτα αξίας έως 2 ευρώ είχε φθάσει στο 8% από 6% το 2020, 5% το 2019 και μόλις 2% το 2018. Μάλιστα η τάση αυτή αποδίδεται και στην προσπάθεια των καταναλωτών να περιορίσουν τις επαφές με μετρητά λόγω κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 93% πλέον των συναλλαγών με κάρτα γίνονται ανέπαφα με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2020 να είναι στο 92% από 71% στο τέλος του 2019 και 58% το 2018. Πρακτικά, μέσα στο 2020 οι καταναλωτές προτίμησαν να κάνουν ανέπαφα τις συναλλαγές τους, ακολουθώντας και τις συστάσεις των ειδικών.
Είναι τόσο μεγάλη η αποδοχή του τρόπου ανέπαφων συναλλαγών υπό τον φόβο του κορωνοϊού, που δεν αποκλείεται να δούμε και στην Ελλάδα σύντομα, σκηνές όπως αυτές στη Γερμανία, όπου όλο και περισσότεροι Γερμανοί φορούν ήδη εθελοντικά εμφυτεύσιμα τσιπ κάτω από το δέρμα τους, τα οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνο για πληρωμές, αλλά και για διευκολύνσεις στην καθημερινότητα, όπως για άνοιγμα θυρών, πληροφορίες ιατρικών φακέλων, και γιατί όχι να μπορούν να αποδείξουν κι αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι.
Μία ακόμη ένδειξη της ενίσχυσης της χρήσης καρτών είναι το γεγονός πως οι χρεωστικές κάρτες έχουν φθάσει πλέον να αποτελούν το 89% των συναλλαγών όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν στο 75% και το 2018 στο 72%, ενώ η στροφή προς τη χρήση καρτών προκύπτει και από την αύξηση μέσα στο 2020 του αριθμού των τερματικών POS κατά 70 χιλιάδες με αποτέλεσμα σε συνολικό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Cardlink, να ανέρχεται στις 770 χιλιάδες. Κάτι που σημαίνει ότι POS απέκτησαν ακόμη και οι πιο μικρές επιχειρήσεις όπως και αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αλματώδη ανάπτυξη επίσης γνωρίζουν οι συναλλαγές μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών.
Το mobile banking (κινητό τηλέφωνο) κυριαρχεί στους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο αριθμός των ενεργών χρηστών αυξήθηκε στις αρχές του 2021 στα 3,5 εκατ. ενεργούς χρήστες, σημειώνοντας αύξηση 55% σε ετήσια βάση, με τις συναλλαγές να φτάνουν περίπου τα 70 εκατ. σε αριθμό. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζεται και στο e-banking, με ενεργούς χρήστες 3,8 εκατ. περίπου στις αρχές του 2021 και με τον αριθμό συναλλαγών να προσεγγίζει τα 200 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ΑΤΜ φτάνει τις 6.000.
Ήδη για το τρέχον έτος βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά νέων έργων αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών με τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνεπώς το τι θα δούμε στο μέλλον ίσως και να μην το φανταζόμαστε τώρα.
Σε λίγο και η κατάθεση ενοικίων θα γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά όπως συμβαίνει και στις επαγγελματικές μισθώσεις.
Με ένα κουμπάκι , εξαφανίζονται καμία 300 μύρια..
Δεν χρησιμοποιώ ούτε κάρτες ούτε υπολογιστές και κινητά για συναλλαγές μόνο μετρητά