Καιρός: Γιατί δεν “έριξε” τόσο χιόνι όσο εκτιμούσαν οι ειδικοί

Κοινοποίηση:
kairos-xionia-kryo

Η έντονη χιονόπτωση που πολλοί περίμεναν για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν έγινε όπως είχαν προβλέψει κάποιοι ειδικοί. Αυτό προκάλεσε απορία και ερωτηματικά για τους λόγους που δεν χιόνισε όσοι περίμεναν.
Οι λόγοι που δεν χιόνισε όσοι περίμεναν είναι πολύ συγκεκριμένοι. Οι καιρικές προβλέψεις είχαν δείξει ότι θα υπάρξει μια χαμηλή πίεση πάνω από την περιοχή, αλλά τελικά η πίεση δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο είχε προβλεφθεί. Επίσης, η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί, γεγονός που δεν επέτρεψε τη χιονόπτωση. Τέλος, η υγρασία στην ατμόσφαιρα ήταν χαμηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί, γεγονός που επίσης δεν επέτρεψε τη χιονόπτωση.

 

Σύμφωνα με το Weather Analysis Greece:

Το ότι δεν θα χιονίσει σε Ελλαδα παρα μόνο πολύ λίγο το ξέραμε σπο πολλες μερες πριν και το ειχαμε αναφέρει εδω μεσα αρκετες φορες.

Και οι λογοι ηταν οτι ο Αυλώνας ήταν σε Τουρκια, οπότε οι διαταραχές (μετωπα, τραφ, μεταφορα θετικου σχετικου στροβιλισμου) θα ηταν εκει, το χαμηλο στην επιφανεια επισης θα ήταν εκει οπότε συγκλίσεις διεύθυνσης ανέμων σε Ελλαδα αφαντες, ενω παροτι στο Αιγαιο μπήκε περίπου το -11.5 °C στα 850 hPa, η ραδιοβοληση τωρα το μεσημέρι σε Ελληνικο Αττικης εδωσε θερμοκρασια -8.9 °C στα 850 hPa, και ειχε εκτεταμένα πιθανότατα -10 °C στο βορειο Αιγαίο, το lake effect ηταν πενιχρο και αυτο διότι(και αυτο το ξεραμε ως και 6 μερες πριν και το ειχαμε αναφερει) οι διευθυνσεις των ανεμων στο Αιγαιο ηταν δυτικογενων διευθυνσεων απο τα 780 hPa περιπου και πανω, πχ στα 700 hPa επικρατουσαν ΒΒΔ ανεμοι σε ολη την Ελλάδα.

 

Αυτο σήμαινε

1ον μεγάλη ξηρότητα στην ατμοσφαιρα απο τα 2100-2200 μέτρα και πανω και

2ον οι μπαντες lake effect στο Αιγαιο δεν μπορούσαν να οργανωθουν σε κατι ιδιαιτερο αφου η διάτμηση διεύθυνσης(διαφορά γωνιας) της επιφανειας, που ειχε ΒΑ ανεμους) ως τα 700 hPa(με ΒΒΔ) ηταν πολυ μεγάλη και διελυε τις νεφογενεις ζωνες και η ασταθεια υπηρχε μόνο στο στρώμα επιφανειας με 2000 μετρων περιπου, πολυ κοντο στρωμα για να δωσει κατι αλλά ακομα και ετσι και εκει υπηρχε και εκει καποια μετρια διατμηση που δημιουργουσε μικρη διαλυση των ζωνων νεφωσεων ακομα και εκει.

Έτσι λοιπόν ακομα και αν στα 700 hPa ο ανεμος αλλαζε σε ΒΒΑ οπως λεγανε μερικα μοντελα για χθες, και παλι δεν θα προλαβαινε να υπαρξει καποια μεταφορα υγρασιας εκει για ως και το Σάββατο αφου οι ανοδικες κινησεις θα ηταν ανυπαρκτες, οπότε ουσιαστικα ηταν κλειδωμενη η κατασταση ως και το Σαββατο.
Αντιθετα στην Τουρκια, εκτός βεβαια του αυλωνα που δημιουργουσε καθε ειδους διαταραχων με θερμο και ψυχρο μέτωπο αλλά και συσφιξη εκει, εκτός των συγκλισεων ανεμων που υπηρχαν, ειχαμε και καλο lake effect μιας και οι διατμησεις διευθυνσης ηταν μικρες εως και πολυ μικρες σε πολλες περιοχες και οι μπάντες lake effect ήταν οργανωμενες και πολυ ισχυροτερες απο την Ελλαδα.

Αυτο φαινεται και στην δορυφορικη απο σημερα, οπου στην μια εικονα ειναι η δορυφορικη και στην αλλη εχω σχεδιασει τους ανεμους σε 3 σταθμες, ενω στην 3η εικονα βαζω τις σχετικες υγρασιες στα 700 hPa οπου και φαινεται οτι στην Ελλαδα επικρατουσε τρομερη ξηροτητα σε πληρη αντιθεησ με την Τουρκια, και στην 4η εικονα βαζω και την ραδιοβοληση στο Ελληνικο Αττικης.
Στην δορυφορικη επισης φαινεται το μικρο κυκλωνακι στα ανατολικα της Μαυρης Θαλασσας που βασει αναλυσης ηταν και θερμου πυρηνα και φοβοντουσαν ανεμους 160 kh/h οτι θα βγουν, με τρομαχτικες χιονοθυελλες, δεν ειδα κατι τετοιο προς το παρον να εγινε να φτασαμε δηλαδη τοσο υψηλους ανεμους εκει, ενω στο τελος βαζω και ενα βιντεο απο την πολη της Κωνσταντινουπολης τη στιγμη της ελευσης μιας καλης μπαντας lake effect.

Επισης, και ενώ η θερμοκρασία σημερα πχ στην Αθήνα ηταν περίπου -8.9 °C στα 850 hPa(στα 1550 μέτρα περιπου ψηλα), η θερμοκρασία στην επιφάνεια έφτασε και τους +6.4 °C, αλλά δεν κανει βεβαια καμια εντυπωση αυτο αφου οι (σχετικες) υγρασίες ειναι χαμηλά και μια ξηρη αδιαβατικη θα μας εδινε στο -8.9 °C της ισοβαρικης των 850 mbar που βρισκονταν στα 1552 μέτρα(αρκετα ψηλα), μια αντιστοιχια για την θερμοκρασία εδαφους 15.2 °C ψηλοτερη, δηλαδη +6.3 °C. Η ραδιοβοληση εδειξε +7.0 °C για το εδαφος. Οπότε απουσια φαινομενων ειναι απολυτως λογικες αυτες οι διαφορές.
Αντιθετα μια υγρη αδιαβατικη(αν χιονιζε πχ) της ταξης των -5.7 °C/km θα εδινε στην επιφανεια -0.1 °C.

Πιθανότατα εδω δεν ακολουθηθηκε η ξηρη αδιαβατικη γιατι ειχε πληρη απουσια φαινομένων αλλά υπήρξε, και μιας και ηταν μεσημερι, και η θερμανση απο τον ηλιο που ανεβασε τοσο την θερμοκρασια κοντα στην επιφανεια, αφου παροτι ειχε συννεφια ο ήλιος διεισδυει αρκετα και κατω απο τα συννεφα ωστε να θερμαινει το εδαφος και αυτο με την σειρα του την κατω τροποσφαιρα. Ο ηλιος μαλιστα ειναι τοσο δυνατος πλεον τον Φλεβαρη(μετα τις 10-11 Φλεβαρη συνηθως) που καταφερνει η θερμανση του(εμμεσως απο το εδαφος) να εισχωρησει και στα 850 hPa ακομα για αυτο και βλεπουμε θερμανση αυτων τα μεσημερια στα διαγραμματα(αυτα τα κυματακια).

Αύριο θα έρθει στην Ελλαδα μια τραφ απο τα βορειοανατολικα με ταυτοχρονη μεταφορα υγρασιας στα ψηλοτερα στρωματα απο τα βορεια και βορειοδυτικα οπου μαζι με τους νοτιοανατολικους ως και νοτιους ανεμους θα μεταφερει και υγρασια κατω στο οριακο στρωμα, και θα υπαρξουν κυριως απο αργα το απογευμα και μετα και ως το πρωι της Δευτερας καποια λιγα φαινομενα σε Κεντρικη Μακεδονια με βροχες αλλά και καποια χιόνια στα ημιορεινα και ορεινα ενω μπορει να προλαβουν και καποια πεδινα να χιονιστουν, πολυ ασθενως παντα βεβαια μιλαμε.

Ανευ σημασιας πραγματα γενικα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response