H παγκόσμια έλλειψη κακάο αναμένεται να αποκλιμακωθεί αυτήν τη σεζόν, οδηγώντας σε ένα μικρό πλεόνασμα έπειτα από τρία χρόνια ελλείψεων, εξέλιξη που όμως δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επαρκή αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Κακάο (ICCO) προβλέπει ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 142.000 τόνους στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2024 – 2025, σύμφωνα με την πρώτη της εκτίμηση για την τρέχουσα περίοδο, που διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο. Το πλεόνασμα οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής, καθώς οι υψηλές τιμές έχουν ενθαρρύνει τους καλλιεργητές να επενδύσουν περισσότερους πόρους στη γεωργία του κακάο, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Οι υψηλές τιμές του κακάο, που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, έχουν παρακινήσει τους αγρότες να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και να επενδύσουν περισσότερους πόρους στην καλλιέργεια κακάο, παρά τις δυσκολίες. Αντίθετα, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί, καθώς το υψηλό κόστος των πρώτων υλών για τους χρήστες κακάο φαίνεται να οδηγεί σε περιορισμό της κατανάλωσης», ανέφερε η ICCO.
Η ICCO εκτιμά ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 7,8%, φθάνοντας τους 4,84 εκατ. τόνους το 2024 – 2025, ενώ, η μεταποίηση –ένας δείκτης της κατανάλωσης– αναμένεται να μειωθεί κατά 4,8%.
Οι ελλείψεις παραμένουν
Παρ’ ότι η αύξηση της παραγωγής είναι σημαντική, ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αναπληρώσει τα χαμηλά αποθέματα που προέκυψαν από το περυσινό ιστορικό έλλειμμα. Παράγοντες της αγοράς, όπως η Barry Callebaut AG, ο μεγαλύτερος μεταποιητής κακάο στον κόσμο, εκτιμούν ότι η προσφορά θα μπορούσε να παραμείνει σφιχτή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Κατά την περίοδο 2023 – 2024, η προσφορά υστέρησε της ζήτησης κατά 441.000 τόνους, σύμφωνα με την ICCO, η οποία αναθεώρησε ελαφρώς την προηγούμενη πρόβλεψη για 478.000 τόνους.
Οι τιμές και οι ανησυχίες της αγοράς
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο «εκτινάχθηκαν» σε ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 12.000 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των φόβων για μεγάλες ελλείψεις στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, όπου παράγεται η πλειονότητα της σοδειάς. Ωστόσο, οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση 16% αυτόν τον μήνα, καθώς οι προοπτικές ακόμη υψηλότερων τιμών σοκολάτας φαίνεται να αποδυναμώνουν τη ζήτηση.