Κακάο: Μήπως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε για λίγο τον καφέ;

Κοινοποίηση:
greenthumb

Το κακάο είναι η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή στον πλανήτη. Ο καφές ή το τσάι δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη. Ποια ακριβώς όμως είναι τα οφέλη του και αξίζει πραγματικά να αντικαταστήσετε τον καφέ σας με το κακάο;

Με το παγωμένο matcha και τον pumpkin spice latte να κάνουν το εποχιακό ντεμπούτο τους, το κακάο συχνά παραβλέπεται ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά superfoods (και ροφήματα). Τα οφέλη του είναι πάρα πολλά:

Φτιάχνει τη διάθεση

Το κακάο περιέχει θεοβρωμίνη, μια φυσική ένωση που προωθεί την απελευθέρωση ενδορφινών, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ανεβάζοντας έτσι τη διάθεση. Ενώ το κακάο περιέχει λίγη καφεΐνη (αν και λιγότερη από ένα φλιτζάνι καφέ), τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα. Σε αντίθεση με τον καφέ ή το τσάι, που μπορεί να οδηγήσουν σε νευρικότητα ή κρίσεις ενέργειας, το κακάο προσφέρει μια πιο ήπια, διαρκή αύξηση της ενέργειας χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά

Επειδή είναι μία από τις υψηλότερες φυσικές πηγές μαγνησίου και είναι γεμάτο ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο (όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν πολλές σωματικές λειτουργίες), το κακάο θεωρείται η απόλυτη υπερτροφή. Είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά (περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά γραμμάριο από τα βατόμουρα, τα goji berries και το κόκκινο κρασί) -ειδικά φλαβονοειδή και κατεχίνες-, και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες (μια ανισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών στο σώμα που οδηγεί σε βλάβες στα κύτταρα).

Αυτά τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν τα πάντα, από την υγεία της καρδιάς και του δέρματος μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά του κακάο μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Πέρα από τα φυσικά του οφέλη που υποστηρίζονται από τη δυτική σύγχρονη έρευνα, το κακάο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου για συναισθηματικά και πνευματικά οφέλη. Το κακάο πιστεύεται ότι «ανοίγει» το τσάκρα της καρδιάς σας (ή το ενεργειακό κέντρο), σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με τον διαλογισμό, η προετοιμασία του κακάο το πρωί μπορεί να είναι μια εμπλουτισμένη πρακτική ενσυνειδητότητας. Αυτό το τελετουργικό βοηθά στην εστίαση και στον καθορισμό θετικών προθέσεων για την επόμενη μέρα, προσφέροντας σαφήνεια και μια βαθύτερη αίσθηση σύνδεσης με τον εαυτό σας.

Tips για να φτιάξετε το τέλειο κακάο

Για να φτιάξετε κακάο στο σπίτι, απλά διαλύστε τη σκόνη κακάο σε ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με μπαχαρικά και βότανα, όπως δεντρολίβανο, κανέλα ή ακόμα και μια πρέζα τσίλι, εάν θέλετε κάτι πιο πικάντικο.

Μπορείτε να το μετατρέψετε σε ρόφημα latte, προσθέτοντας αφρόγαλα και αν δεν σας αρέσει η πικρή γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: