Καλίν: Οι ΗΠΑ χάνουν την ουδετερότητα τους αν θέσουν όρους στην Τουρκία για τα F-16 και δώσουν στην Ελλάδα τα F-35

Κοινοποίηση:
kalin

Το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα, σχολίασε με τον συνήθη εκρηκτικό τρόπο του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, με σημερινές του δηλώσεις, στέλνοντας μάλιστα ξεκάθαρα μηνύματα κατά των ΗΠΑ .

«Οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδετερότητα τους αν επιβάλλουν προϋποθέσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ταυτόχρονα ικανοποιήσουν το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35», ήταν το ξεκάθαρο νόημα των δηλώσεων του στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν το Κογκρέσο θέσει κάποιο όρο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα ανατρέψουν την ουδέτερη θέση τους στο ΝΑΤΟ. Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Ακολούθως υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει εκτός του προγράμματος των F-16, αναφερόμενος και στις πληροφορίες που συσχετίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση με την άρση του βέτο από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζουμε την πρόθεση και την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά εάν το θέμα κολλήσει στο Κογκρέσο, θα κάνουμε μια ανάλογη εκτίμηση. Και αν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους», επισήμανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος στη συνέχεια αναφερόμενος στην επικείμενη ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πως η Τουρκία υποστηρίζει στη θεωρία την αρχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

«Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η σουηδική πλευρά λέει ότι μόλις γραφτεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση. Με τη Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα όπως με τη Σουηδία. Πρέπει η τρομοκρατία να εξαλειφθεί. Θα προβούμε σε θετικά βήματα, εάν ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο των αρχών που έχουν τεθεί από τη δική μας πλευρά και εάν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας, αλλά εάν συμβεί το αντίθετο, αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς. Είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους, ίσως ξεκαθαριστεί τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Θα έχω συναντήσεις με τους ομολόγους μου. Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση αναλόγως και θα λάβουμε απόφαση» δήλωσε ο Καλίν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: