Καλπάζουν οι BRICS – Το ενδιαφέρον της Νοτιοανατολικής Ασίας ενισχύει τις θέσεις της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
brics-logo-696x281

Το Βιετνάμ θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν της περιοχής Βόλγα της Ρωσίας και η σύνθεση της αντιπροσωπείας του αποσαφηνίζεται, δήλωσε η πρεσβεία της χώρας στη Μόσχα στη Izvestia.

Είναι πολύ πιθανό ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος του Βιετνάμ To Lam – τουλάχιστον, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin το ήλπιζε αυτό κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την ηγεσία της χώρας στο Κρεμλίνο.
Όλο και περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, με την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία να έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Η αλληλεπίδραση με τις χώρες της περιοχής θα ενισχύσει την παγκόσμια θέση της Ρωσίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, εκτιμούν οι ειδικοί.
«Αναμφίβολα, η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις BRICS για να προωθήσει τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό αυτής της ομάδας για να ξεπεράσει τους περιορισμούς», δήλωσε στη Izvestia ο ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Μελετών Βιετνάμ και ASEAN στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Alexander Popov.

Απεριόριστες προοπτικές

Στρατηγικά,
οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας BRICS-Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πρακτικά απεριόριστες.

Η συμπερίληψη της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας, των σημαντικότερων χωρών του οργανισμού, θα επιτρέψει την ενεργότερη ανάπτυξη της εφοδιαστικής, των υποδομών και του εμπορίου σε ολόκληρη την ασιατική περιοχή.

Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει επίσης τη διεύρυνση των αγορών-στόχων και την ενίσχυση των αλυσίδων αξίας, σημείωσε ο Pavel Shaternikov του Κέντρου Μελετών Βιετνάμ και ASEAN του Ινστιτούτου Κίνας και Σύγχρονης Ασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Επιπλέον, οι BRICS παρουσιάζονται ως ένας οργανισμός ανοικτός σε όλους.

Στο 10ο κοινοβουλευτικό φόρουμ της ομάδας τον Ιούλιο του 2024, ο Πούτιν σημείωσε ιδιαίτερα ότι «το άνοιγμα, η δικαιοσύνη και η ισότητα είναι οι αρχές που ενώνουν τις χώρες BRICS». Αναμφίβολα, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας βλέπουν τις BRICS ως μια προφανή εναλλακτική λύση στην οικονομική και πολιτική πίεση εκ μέρους της Δύσης. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής αυτής ότι όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, ο στρατηγικός εταίρος της, είναι μέλος της ομάδας, διότι οι οικονομίες τους καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, τόνισε ο Popov.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response