Νέος γύρος για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ανοίγει σήμερα. Οι υπουργοί Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου συναντώνται επιδιώκοντας να κλείσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να ανοίξει και η πόρτα συμμετοχής των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου των 2 δισ. ευρώ, του Great Sea Interconnector.
Φορέα τον οποίο σήμερα ελέγχει πλήρως ο ΑΔΜΗΕ και βρίσκεται προ των πυλών το γαλλικό fund Meridiam και οι πληροφορίες μιλούν για ανάλογο ενδιαφέρον και από αμερικανικό και ισραηλινό fund.
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και τι ζητά η Λευκωσία
Σύμφωνα με όσα είπε χθες στο περιθώριο του Athens Energy Summit ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου στη σημερινή συνάντηση με τον Θόδωρο Σκυλακάκη αναμένει να συζητήσουν το περιεχόμενο της επιστολής που έχει αποστείλει η Αθήνα απέναντι στα ζητήματα που άνοιξε η Λευκωσία για την υλοποίηση του έργου «Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου»
Η Λευκωσία ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή δημοκρατία να έχει τον έλεγχο των παγίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου για την Κύπρο παραμένουν τρία τα σημαντικά θέματα προκειμένου το έργο να τρέξει αλλά και να λειτουργήσει:
Η μείωση του κόστους ενέργειας των καταναλωτών της Κύπρου
Η γεωπολιτική ασφάλεια, η οποία θα κλειδώσει με τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών επενδυτών
Η οικονομική βιωσιμότητα του έργου
Τι απαντά η Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί πώς ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Athens Energy Summit για το αν η Κύπρος θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου, παρέπεμψε στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κατόπιν της αξιολόγησης του περιεχομένου της επιστολής της Αθήνας.
Ο κ. Παπαναστασίου έδειξε με τις δηλώσεις του και την αναγκαιότητα της συμμετοχής αμερικανικού fund στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, ενώ τόνισε και το μεγάλο ενδιαφέρον των ισραηλινών για το έργο.
Τόνισε δε τη στρατηγική σημασία του GSI για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και του Ισραήλ καθώς και για την Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται και με αυτό το έργο σε ενεργειακό hub.