«Eνα εθνικό lockdown για 4 με 6 εβδομάδες, θα βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Δρ. Μίχαελ Όστερχολμ, επιδημιολόγος και σύμβουλος στα θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό, του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος επεσήμανε χθες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα ενός πακέτου που θα κάλυπτε το χαμένο εισόδημα ατόμων και κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια ενός lockdown.
«Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και η αποζημίωση των εργαζομένων για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκοπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και παράλληλα να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, έως ότου εγκριθεί και διανεμηθεί ένα εμβόλιο, δήλωσε.
Ο Όστερχολμ, ο οποίος διορίστηκε στη 12μελή συμβουλευτική επιτροπή Covid του Μπάιντεν τη Δευτέρα, ενώ υπηρετεί και ως διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα κατευθύνεται προς μια «κόλαση» όσον αφορά την πανδημία.
Τα κρούσματα αυξάνονται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται να φορούν μάσκες και να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις. Υποφέρουν από τη λεγόμενη όπως χαρακτήρισε, «πανδημική κόπωση». «Ο ψυχρότερος καιρός οδηγεί επίσης τους ανθρώπους περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα», συμπλήρωσε.
«Ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, θα οδηγούσε στην μείωση του αριθμού νέων περιπτώσεων και τις νοσηλείες σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα που ο κόσμος αναμένει ένα εμβόλιο», ανέφερε χθες στην «Yahoo Finance».
«Θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλους τους χαμένους μισθούς μεμονωμένων εργαζομένων, απώλειες μικρών και μεσαίων εταιρειών ή κυβερνήσεων πόλεων, πολιτειών, κομητειών. Θα μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά », είπε. «Εάν γινόταν αυτό, τότε θα είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε σε lockdown για τέσσερις έως έξι εβδομάδες», υπογράμμισε.
«Το πρόβλημα με το lockdown του Μαρτίου-Μαΐου, ήταν ότι δεν ήταν ομοιόμορφα αυστηρό σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, η Μινεσότα έκρινε απαραίτητο το 78% των εργαζομένων της. Για να είναι αποτελεσματικό το lockdown, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο και αυστηρό», έγραψαν οι The New York Times.
Χθες, ο Όστερχολμ είπε ότι ένα τέτοιου είδους lockdown, θα βοηθούσε τη χώρα να θέσει υπό έλεγχο τον ιό, «όπως έκαναν στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία». Σημειώνεται ότι οι επιδημιολόγοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και περιοχές της Ασίας που διατηρούν τα ημερήσια κρούσματα κάτω των 10, ως παράδειγμα για τον περιορισμό του ιού. «Θα μπορούσαμε πραγματικά να δούμε μια ήπια μετάβαση στη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ μπορούμε να επαναφέρουμε την οικονομία πολύ πριν από αυτό», σημείωσε ο Όστερχολμ.
Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, ο Όστερχολμ τόνισε ότι, οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς «σκοτεινές μέρες» πριν γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Ο Όστερχολμ επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ηγεσία και ο νέος πρόεδρος είναι στο καθήκον, προκειμένου να παρέχει αυτήν την ηγεσία, προσθέτοντας ότι η λύση θα μπορούσε επίσης να προέλθει από τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους ή από εκείνους στην ιατρική κοινότητα.
Όπως ανέφερε, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, έχουν ήδη καταρρεύσει σε μέρη όπως το Ελ Πάσο του Τέξας, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν κλείσει επιχειρήσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει πόρους για να αντιμετωπίσει την αύξηση των θανάτων που προκλήθηκαν από τον Covid-19.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν ότι το Ελ Πάσο δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Το Ελ Πάσο, όμως σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνει ο κανόνας», δήλωσε χαρακτηριστικά.