Μια μελέτη του 2022 ανατρέπει το εκτιμώμενο μέγεθος ηφαιστειακής έκρηξης στη Σαντορίνη
Στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης, φαίνεται ότι στρέφεται η προσοχή των ηφαιστειολόγων διεθνώς, καθώς οι.. ρυθμοί του «ηφαιστειακού κύκλου» της είναι πιο πιθανόν να δώσουν κάποιου είδους ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται στο θέμα, μετά από κάθε έκρηξη, το ηφαίστειο κάτω από την καλντέρα που είναι η Σαντορίνη αρχίζει να επαναφορτίζεται… μέχρι να γίνει μια νέα έκρηξη. Θα μπορούσε να συμβεί τώρα; Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, το νησί βρίσκεται στη μέση του κύκλου ή μακριά από μια δραματική έκρηξη. Προς το παρόν, δεν έχουν εντοπίσει σημάδια ανόδου του μάγματος. Ανησυχούν περισσότερο για την Καμένη.
Ο κίνδυνος της Καμένης
Ο εκτιμώμενος δείκτης ηφαιστειακής εκρηκτικότητας της Καμένης υπερβαίνει τα σενάρια χειρότερης περίπτωσης που είχαν υπήρχαν προηγουμένως για τη Σαντορίνη».
Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2022, υπό τον Jonas Preine γεωφυσικό του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, του οποίου το ενδιαφέρον από ό,τι φαίνεται επικεντρώνεται στη Σαντορίνη, σημείωνε ότι «ο εκτιμώμενος δείκτης ηφαιστειακής εκρηκτικότητας μεγέθους 5 υπερβαίνει τα χειρότερα σενάρια έκρηξης που υπήρχαν προηγουμένως για τη Σαντορίνη».
Και όπως τονίζουν τα ΜΜΕ, με άλλα λόγια, η δραστηριότητα στην Καμένη είναι πιο σοβαρή από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. «Η διαπίστωσή μας ότι η καλδέρα της Σαντορίνης είναι ικανή να παράγει μεγάλες εκρηκτικές εκρήξεις σε ένα πρώιμο στάδιο του κύκλου της καλδέρας υποδηλώνει ένα υψηλό δυναμικό κινδύνου για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει η μελέτη. Με απλά δηλαδή λόγια, το συγκεκριμένο ηφαίστειο δεν χρειάζεται να ολοκληρώσει τον «ηφαιστειακό του κύκλο» προκειμένου να παράξει μια νέα μεγάλη έκρηξη, αλλά μπορεί να «δώσει εκρήξεις» και κατά την διάρκεια του κύκλου.
Όπως τονίζεται στα σχετικά ρεπορτάζ, που αναπαράγονται τόσο σε γερμανικά όσο και ισπανικά μέσα, η τελευταία φορά που ξέσπασε η Καμένη ήταν το 1950, όμως στη συνέχεια, μεταξύ 2011 και 2012, η καλδέρα έδειξε σημάδια μαγματικής διόγκωσης και υπήρξαν κάποιες σεισμικές κινήσεις.
Και τώρα, στις αρχές του 2025, καταγράφεται και πάλι σεισμική δραστηριότητα, προς το παρόν στα ρήγματα και όχι τόσο στα νησιά που αποτελούν το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Οι αρχές και μαζί τους οι ηφαιστειολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή.