“Καμπανάκι” για τράπεζες, επενδύσεις και χρέος! Τι φέρνει η Ενισχυμένη Εποπτεία που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι “φίλοι” μας

Κοινοποίηση:
9

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις του μνημονίου που εκκρεμούν αλλά και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στην 2σέλιδη επιστολή που συνοδεύει την απόφαση για το χρέος της 21ης Ιουνίου διασφαλίζει το πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας που ενέκρινε και έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα τεθεί σε εφαρμογή την 21η Αυγούστου και περιλαμβάνει τους όρους της 4ετούς, αυστηρότερης σε σχέση με τα άλλα κράτη – μέλη, επιτήρησης.

Η ενισχυμένη εποπτεία θα έχει ως μοχλό πίεσης τα μέτρα για το χρέος. Η εκπλήρωση των όρων μεταξύ άλλων θα συνδέεται με την καταβολή των κερδών των ομολόγων (600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο) και με την διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων (200 εκατ. το όφελος ετησίως). Περιλαμβάνει αξιολογήσεις ανά 3μηνο και ενεργοποιεί τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ. Η “Απόφαση για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας” θα ανανεώνεται ανά 6μηνο.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης.

Κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας

Υπό το πρίσμα των παραπάνω η Επιτροπή εκτιμά ότι “η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητά της, οι οποίοι, εάν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από  την ενισχυμένη Εποπτεία θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται.

Mια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα “κέρδη SMP/ANFA”). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας.

Οι διαφορές μεταξύ της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη ενός προγράμματος και της ενισχυμένης εποπτείας είναι ότι η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Επιτροπή και τους άλλους θεσμούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: