Η κανέλα είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά, που ακόμη και οι ορκισμένοι εργένηδες έχουν στο ντουλάπι της κουζίνας τους. Όχι μόνο είναι πεντανόστιμη και ταιριάζει σε πολλά φαγητά και γλυκά, από κιμά μέχρι βρώμη και ρυζόγαλο, αλλά μάλιστα έχει και πολλές θαυματουργές ιδιότητες.
Για την ιστορία, η κανέλα προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, το οποίο ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ινδία και τη Σρι Λάνκα και το επιστημονικό του όνομα είναι Cinnamomum verum της οικογένειας Lauraceae. Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει διατηρήσει την καλή του φήμη του μέσα στα χρόνια, αφού το χαρακτηρίζει ένας αξιοζήλευτος διατροφικός πλούτος και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων, κυρίως χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση των συστατικών του. Τα πολύτιμα συστατικά του, όπως η “σιναμαλδεύδη”, εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων, ενώ παράλληλα βοηθούν στη δυσπεψία, την υπέρταση, τους πονοκεφάλους και τις κράμπες.