Κύμα πλειστηριασμών χτυπάει τους οφειλέτες σε τράπεζες, Εφορία, δήμους και ΕΦΚΑ, το οποίο τους επόμενους μήνες αναμένεται να μετατραπεί σε τσουνάμι αγγίζοντας και την πρώτη κατοικία.
Τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν δηλαδή οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν να διενεργούνται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 21.103 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων. Φέτος το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να χτυπήσει για πάνω από 30.000 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών, με τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα για όσους δεν θα μπορέσουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερες πρώτες κατοικίες θα βγαίνουν στο σφυρί, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες θα επιταχύνουν τις διαδικασίες των εξώσεων για τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια μετά τον πλειστηριασμό.
Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί 573 εκποιήσεις, εκ των οποίων 553 αφορούν ακίνητα και από αυτά 140 είναι κατοικίες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπλουτίζεται καθημερινά. Ηδη, έχουν δρομολογηθεί 4.180 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα διενεργούνται σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς. Οι 4.016 εκποιήσεις αφορούν ακίνητα, εκ των οποίων 1.392 είναι κατοικίες, 334 καταστήματα, 275 αγροτεμάχια και 44 ξενοδοχειακές μονάδες.
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών βρίσκονται και οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία, η οποία βγάζει στο σφυρί κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Στον χορό των πλειστηριασμών μπαίνει και ο ΕΦΚΑ για να εισπράξει τα χρέη που έχουν αφήσει οι οφειλέτες των Ταμείων εφαρμόζοντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία διαχείρισης πλειστηριασμών τρίτων και αναγγελίας των απαιτήσεών του στους συμβολαιογράφους που διενεργούν τους πλειστηριασμούς.
Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δείχνουν ότι ακίνητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ενώ από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Συνολικά, τον τελευταίο χρόνο ολοκληρώθηκαν 815 πλειστηριασμοί κινητών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα, ηλεκτρονικά ήδη μέχρι και πλοία).
Τους τελευταίους μήνες οι οφειλέτες σε τράπεζες, Εφορία και δήμους είδαν να χάνουν με ένα κλικ κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτεμάχια, οικόπεδα.
Στα χέρια των τραπεζών
Πάνω από επτά στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, καθώς λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα φιλέτα επαγγελματικά και πολυτελείς κατοικίες. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί ή κάποιας νέας δικαστικής απόφασης που μπλοκάρει στον παρά πέντε τον πλειστηριασμό. Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι σήμερα έχουν ανασταλεί 6.568 πλειστηριασμοί, ενώ 397 ματαιώθηκαν.
Αλλαγές στην πλατφόρμα e-auction
Οι δανειστές θέτουν ζήτημα για την τακτική να αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα οι ίδιες οι τράπεζες και όπως επισημαίνεται στη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του ενδιαφέροντος τρίτων, όπως καθιστώντας την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών πιο φιλική προς τον χρήστη». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες του ακινήτου που βγαίνει στο σφυρί καθώς και λιγότερη νομική ορολογία στις περιγραφές και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει επισημάνει δύο θέματα νομικής φύσης που προκαλούν εμπόδια στην κανονική ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και είναι ιδιαίτερα εμφανή τους τελευταίους μήνες. Η ΕΕΤ έχει ζητήσει:
1 Να αποτραπεί η κατάθεση αίτησης ένταξης στο πλαίσιο προστασίας (νόμος Κατσέλη) λίγο πριν από τον πλειστηριασμό, γεγονός που οδηγεί σε αυτόματη προστασία από τον πλειστηριασμό και η αναβολή μπορεί να επεκταθεί χρονικά ακόμη και πάνω από 2 χρόνια.
2 Εφόσον ο πρώτος πλειστηριασμός αποτύχει, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα νομοθετικής πρωτοβουλίας έτσι ώστε η τιμή επανεκκίνησης την οποία ορίζει το Δικαστήριο να είναι δίκαιη και να προκύπτει από ανεξάρτητους εκτιμητές – μηχανικούς και όχι να βασίζεται σε αναρμόδιες μαρτυρίες, οι οποίες κρατούν την τιμή σε υψηλά επίπεδα και το δικαστήριο αποφαίνεται ύστερα από 12 μήνες, άρα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Για το ζήτημα αυτό η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει περαιτέρω τα εμπόδια αυτά και να προχωρήσει στη θέσπιση των απαιτούμενων νομοθετικών τροποποιήσεων, με σκοπό την αποτελεσματική διασφάλιση της τιμής επανεκκίνησης του πλειστηριασμού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των άγονων.