Μια εκτενής επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι από 21 χώρες υποστηρίζει ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να νοσήσουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση και να πεθάνουν από αυτή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική δημοσίευση στο The Lancet, η έρευνα έδειξε ότι δεν είχε σημασία αν οι γυναίκες είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ποιο μέρος του πλανήτη ζούσαν ή η οικονομική τους κατάσταση.
Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster και συγκέντρωσε τα στοιχεία από τη μελέτη PURE, που παρακολουθούσε τους συμμετέχοντες για μια περίοδο μέσης διάρκειας 10 ετών.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη παγκοσμίως που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου, τη χρήση θεραπείας, τα περιστατικά καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και τη θνητότητα σε ανθρώπους της κοινότητας και όχι σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα, οι γυναίκες χωρίς κάποιο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσους ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν προληπτική φαρμακευτική αγωγή, να ελέγχουν την υπέρτασή τους και να διακόψουν το κάπνισμα, σε σχέση με τους άνδρες.
«Υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι οι πάσχουσες από καρδιαγγειακές νόσους διαχειρίζονται από τους επαγγελματίες υγείας με λιγότερο επιθετικές θεραπείες από τους άνδρες, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες προγνώσεις για αυτές. Πολλοί αποδίδουν το φαινόμενο αυτό σε προκατάληψη γύρω από τη θεραπεία των γυναικών», αναφέρει η Marjan Walli-Attaei, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και συνεχίζει:
«Στην παγκόσμιου βεληνεκούς μελέτη μας παρατηρήσαμε ότι ενώ οι στρατηγικές πρόληψης χρησιμοποιούνταν συχνότερα από γυναίκες, οι επεμβατικές στρατηγικές όπως η διαδερμική παρέμβαση στεφανιαίας αρτηρίας και η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας (bypass) χρησιμοποιούνταν περισσότερο στους άνδρες. Γενικά, όμως, αποτελέσματα όπως ο θάνατος ή ένα νέο καρδιακό επεισόδιο ήταν λιγότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχουν παράγοντες εκτός της προκατάληψης στη θεραπεία των γυναικών που συμβάλλουν στις θεραπευτικές διαφορές».
Σύμφωνα με την, επίσης συγγραφέα, Annika Rosengren από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία, τα χαμηλότερα ποσοστά επεμβατικών καρδιακών θεραπειών στις γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το γεγονός ότι είναι λιγότερες οι γυναίκες με τον τύπο της εκτεταμένης αθηροσκλήρωσης που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, σε σχέση με τους άνδρες.
«Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι δεν παρατηρείται φυλετική διαφορά στις επεμβατικές καρδιακές διαδικασίες, αν λάβουμε υπόψη την έκταση και την σοβαρότητα της στεφανιαίας νόσου. Αυτό δείχνει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίων παρεμβάσεων στις γυναίκες είναι λογικά, εφόσον πάσχουν από λιγότερο εκτεταμένη νόσο», επισημαίνει η ειδικός.
Υπάρχει, ωστόσο, σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις διαφορές στη θεραπεία ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες, αναφέρει καταληκτικά ο Salim Yusuf, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη PURE. «Οι διαφορές στα αποτελέσματα υγείας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου σχεδόν το 40% πεθαίνει εντός 30 ημερών από μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με το 10% ή και λιγότερο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αποτελεί ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή», καταλήγει ο Δρ. Yusuf.
Το προηγούμενο σχόλιο το έστειλα γενικά
για μακελειό.Κατα τη γνώμη μου αυτή είναι
η αλήθεια .Ο άνθρωπος πρέπει να τα βλέπει
τα πράγματα σφαιρικά και όχι όπως του δη
λώνουν τα πάθη του και άσχετα αν αυτό συμβι
βάζεται με τις αντιλήψεις του η όχι!
Εμένα μου αρέσει να δηλώνω τη θέση μου
ειλικρινά όταν θεωρώ ότι κάπου γίνεται
αδικία ανεξάρτητα αν γίνομαι αντιπαθής.