Καρδιακή νόσος: Άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο

Κοινοποίηση:
Kardiaki-n-pachusarkia-genetiki-healthweb-1536x1024-696x464

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι χαμηλότερος σε άτομα με παχυσαρκία που έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλό ΔΜΣ σε σχέση με τα άτομα με παχυσαρκία που επηρεάζεται κυρίως από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, αναφέρουν ερευνητές από το Karolinska Institutet. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί παγκόσμια αύξηση της συχνότητας του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

«Ο αριθμός είναι ανησυχητικός, καθώς είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ένας υψηλός ΔΜΣ στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων παθήσεων», λέει η Ida Karlsson, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Karolinska. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 15.000 δίδυμα από το Σουηδικό Μητρώο Διδύμων, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τον ΔΜΣ τους και τη γενετική τους προδιάθεση για υψηλό ΔΜΣ. Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από ιατρικά μητρώα για να καθορίσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε αυτήν την ομάδα. Αναλύοντας αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν πώς το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ως αποτέλεσμα γενετικών έναντι περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής επηρέασαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν διπλάσια σε όσους είχαν γενετική προδιάθεση για χαμηλό ΔΜΣ από ό,τι σε εκείνους με παχυσαρκία που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες», λέει η τελευταία συγγραφέας της μελέτης, Ida Karlsson. Η Δρ Karlsson τονίζει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πάντα σημαντικός για όλους και ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν υψηλότερος σε όλα τα άτομα με υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα άτομα με υγιές βάρος.

Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η παχυσαρκία που οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες μπορεί να μην έχει τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία με την παχυσαρκία που οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής. «Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη κοινή ασθένεια που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες», λέει. «Δεδομένου ότι είναι τόσο στιγματισμένο, τα αποτελέσματα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι οι επιπτώσεις του στην υγεία διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο», λέει.

«Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα από άσκηση και δίαιτα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο στίγμα που συνδέεται με αυτό. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλά εστιάζοντας στο τι προκάλεσε την παχυσαρκία και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο των συννοσηροτήτων σε κάθε άτομο αντί να εστιάζουμε κυρίως στον ΔΜΣ», συνεχίζει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: