Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 ο καρκίνος στοίχισε τη ζωή σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερα από 19 εκατομμύρια διαγνώστηκαν με αυτή τη νόσο.
Για να διασταυρώσουν τα ευρήματα των ειδικών του WCRF, οι επιστήμονες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν 860 μελέτες για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι δεν είναι όλα τα αποτελέσματα αληθοφανή, αλλά υπάρχουν και αξιόπιστα συμπεράσματα.
Πράγματι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ασβέστιο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ, αντίθετα, την αυξάνει.
Ο οισοφάγος, το συκώτι και οι μαστικοί αδένες υποφέρουν επίσης από το αλκοόλ.
Επιβεβαίωσαν τα ευρήματα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, καθώς και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος.
Το 2020, Σουηδοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη για να μάθουν πώς η χώρα ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες του WCRF και αν υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από αυτές. Η έρευνα που έγινε σε περίπου 30.000 άνδρες και 25.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη μερίδα των Σουηδών δεν ακολουθεί τις συμβουλές κορυφαίων ειδικών.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καρολίνας εντόπισαν τη σχέση μεταξύ υγιεινής και ανθυγιεινής διατροφής και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.
Στην πρώτη περίπτωση η διατροφή συμπεριλάμβανε τα λαχανικά και τα φρούτα, τις πατάτες και τα όσπρια.
Το δεύτερο είδος διατροφής χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, ζαχαρούχων ποτών, διάφορων σνακ και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη.
Η ερευνά διαπίστωσε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού.
Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ. Από την άλλη, οι πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος απαιτούν επαλήθευση.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλέον η πιο δημοφιλής στον κόσμο, περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ενώ λίγο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου και αλκοόλ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουμε από καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη.