Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πέντε SOS tips που προλαμβάνουν τη νόσο

Κοινοποίηση:
ponos

Με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να εντοπιστούν και να προληφθούν αποτελεσματικά.

«Ο διαγνωστικός έλεγχος σώζει ζωές και μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου» λέει η Δρ. Susanne Shokoohi γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loyola.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο υπολογίζεται σε 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.

Η Δρ. Shokoohi επισημαίνει πέντε πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τη νόσο.

Το πρώτο είναι ότι όλοι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, γενετικό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ή ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή νόσου του Crohn θα πρέπει να ελέγχονται νωρίτερα, στην ηλικία των 45 ετών ή δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που εκδηλώθηκε το περιστατικό στο μέλος της οικογενείας. «Και φυσικά σε περίπτωση συμπτωμάτων απευθύνεστε στο γιατρό σας» επισημαίνει η αμερικανίδα γαστρεντερολόγος.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι η κολονοσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου. Συνιστάται η εξέταση να γίνεται στην ηλικία των 50. Παρά την ύπαρξη και άλλων διαγνωστικών μεθόδων ή ακόμη και τεστ που γίνονται κατ’οίκον η κολονοσκόπηση παραμένει την κύρια και πιο αποτελεσματική διαγνωστική εξέταση. Η ενδοσκοπική αυτή εξέταση επιτρέπει στον γιατρό να δει όλο το παχύ έντερο και αν χρειαστεί να αφαιρέσει έναν πολύποδα προτού εξελιχθεί σε καρκινικό, επιτρέποντας έτσι την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου (Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο και ορισμένοι εξ αυτών, τα αδενώματα, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο).

Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ενήλικες επισημαίνει η Δρ. Shokoohi. Περισσότερα από το 90% των κρουσμάτων ανιχνεύονται σε άτομα άνω των 50 ετών, ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα βρήκε μια ανησυχητική αύξηση στη συχνότητα της νόσου μεταξύ των νέων ενηλίκων. «Παρατηρείται μια αλματώδης αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών. Και δεν γνωρίζουμε αν τα αίτια είναι γενετικά ή αν οφείλεται στην διατροφή και την παχυσαρκία. Θα συμβούλευα ασθενείς σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα να μην αγνοούν οποιαδήποτε συμπτώματα και να απευθύνονται στον γιατρό τους σε περίπτωση που αυτά προκύψουν» τονίζει η Δρ. Shokoohi.

Ζωτικής σημασίας είναι η γνώση των επικίνδυνων συμπτωμάτων της νόσου. Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου
δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής όμως πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του αν εμφανίσει αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη σύσταση ή το σχήμα των κοπράνων), ανεξήγητη απώλεια βάρους, πόνο στη κοιλιά, καθώς και αδυναμία ή απώλεια όρεξης.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή και ο προσεκτικός τρόπος ζωής αποτελούν σημαντικά μέσα πρόληψης. Η λήψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών καθώς και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών και βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, βοηθούν στην πρόληψη της νόσου. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: