Μόνο θετική είναι η επίδραση που μπορεί να έχει έστω και λίγη σωματική άσκηση στη ζωή των ανθρώπων. Πλήθος μελετών επιβεβαιώνει διαρκώς αυτή τη θέση. Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προκαλούν ερευνητικά ευρήματα που συνδέουν τη σωματική δραστηριότητα με σημαντικά οφέλη για ασθενείς με σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος.
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) αναδεικνύει την καθοριστική σημασία της άσκησης στη διαχείριση της νόσου των ογκολογικών ασθενών, ακόμη και αυτών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά ευρήματα, ακόμη και μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ασθενείς στους οποίους χορηγείται χρόνια φαρμακευτική αγωγή. Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο Prostate Cancer and Prostatic Diseases.
Προγενέστερη έρευνα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιατρικής Άσκησης της ECU είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη μπορούν να αλλάξουν το χημικό περιβάλλον του οργανισμού τους μετά από 6 μήνες άσκησης, καταστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, συγκεκριμένα, αυξημένα επίπεδα μυοκινών, μιας πρωτεΐνης που μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη του όγκου, βοηθώντας ακόμη και στην ενεργό καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, μέσω της διέγερσης μιας σειράς αντικαρκινικών διεργασιών στο σώμα. Ακόμη και μία προπόνηση μπορεί να ενισχύσει ακόμη τις μυοκίνες, προκαλώντας πρόσθετη καταστολή του καρκίνου.
Εννέα ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης υψηλής έντασης σε σταθερό κύκλο για 34 λεπτά. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος πριν, αμέσως μετά και 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το δείγμα που ελήφθη αμέσως μετά την προπόνηση περιείχε αυξημένα επίπεδα αντικαρκινικών μυοκινών, με αποτέλεσμα την καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων κατά περίπου 17%. Τριάντα λεπτά αργότερα, τόσο τα επίπεδα μυοκινών, όσο και η κατασταλτική δράση του καρκίνου είχαν επιστρέψει στα αρχικά τους επίπεδα.
Ο καθηγητής Rob Newton, ερευνητής του EMRI και επόπτης της μελέτης, σχολίασε σχετικά: «Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, γιατί διαπιστώνουμε για πρώτη φορά ότι οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι σε θέση να παράγουν οξεία αύξηση αντικαρκινικών μορίων, μέσω της άσκησης. Έτσι κατανοούμε γιατί οι ασθενείς με καρκίνο που ασκούνται παρουσιάζουν βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι ασθενείς βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπου δεν υπάρχει πλέον θεραπεία και τελικά θα καταλήξουν. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση θα επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής τους».
Ο ίδιος δήλωσε ότι, ενώ υπάρχει ακόμη μακρύς ερευνητικός δρόμος, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις οδηγίες που δίνονται στους ασθενείς αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου. «Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια είναι η καλύτερη δυνατή δόση άσκησης, αλλά συνιστώνται τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινής άσκησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει προπόνηση αντίστασης για την ανάπτυξη των μυών και την τόνωση της παραγωγής μυοκίνης», είπε ο δρ. Newton.
«Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, και πιθανότατα με οποιονδήποτε τύπο καρκίνου, πρέπει να ασκούνται τις περισσότερες μέρες, αν όχι κάθε μέρα, για να διατηρήσουν ένα χημικό περιβάλλον μέσα στο σώμα τους που καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων», κατέληξε.