Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις από το Συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας για τους γαστρεντερικούς καρκίνους το 2025, που διεξήχθη στο Σαν Φρανσίσκο, έχει αναπτυχθεί μια πειραματική εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με υψηλή ακρίβεια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η καινοτόμος μέθοδος θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά προληπτικού ελέγχου σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία και την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης. Η Dr. Aasma Shaukat, επικεφαλής ερευνήτρια και γαστρεντερολόγος στη NYU Grossman School of Medicine, τόνισε τη σημασία αυτής της εξέτασης στην ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης. Με την εφαρμογή αυτής της πειραματικής εξέτασης, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν νωρίς τον καρκίνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες κλινικές εκβάσεις.
Η νέα αυτή εξέταση αίματος υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής, θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών υγείας. Η ευκολία μιας εξέτασης αίματος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως η κολονοσκόπηση μπορεί να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να υποβληθούν σε προληπτικούς ελέγχους.
Υψηλά ποσοστά ακρίβειας
Για τη μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν το πειραματικό τεστ αίματος σε περισσότερα από 40.000 άτομα, ηλικίας 45 έως 85 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο εξετάσεις: την αιματολογική και την τυπική κολονοσκόπηση. Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα, ώστε να εξακριβώσει τη δραστικότητα του τεστ.
Η επιτυχία που σημείωσε, χαρακτηρίζεται ως ενθαρρυντική. Συγκεκριμένα, ήταν 81% ακριβές στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο, και 90% στον αποκλεισμό των υγιών ανθρώπων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, περίπου 22% των ανθρώπων που είναι επιλέξιμοι για τον προληπτικό έλεγχο της νόσου, δεν τον έχουν ολοκληρώσει. Ένα ποσοστό, το οποίο σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, υπερβαίνει ακόμα και το 40%.
«Αυτή η εξέταση αίματος αποτελεί μια νέα προσθήκη στην εργαλειοθήκη μας για την ιχνηλάτηση του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η Dr. Pamela Kunz, επικεφαλής της Ιατρικής Ογκολογίας του Γαστρεντερικού Συστήματος στην Ιατρική Σχολή του Yale.
Πιο βολικές και ασφαλείς εξετάσεις
Η «χρυσή» εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Ωστόσο, οι ασθενείς χρειάζεται να υποβληθούν σε μια δυσάρεστη προετοιμασία του εντέρου και στη συνέχεια να υποβληθούν σε μέθη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, οι εξετάσεις αίματος κοπράνων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στον προληπτικό έλεγχο αλλά πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές.
Για αυτούς τους λόγους, όπως ανέφερε και η Dr. Shaukat, «Χρειάζονται πρόσθετες προσεγγίσεις εντοπισμού του καρκίνου του παχέος εντέρου που να είναι βολικές, ασφαλείς και εύκολες στην ολοκλήρωση. Μέχρι τώρα, είχαμε μόνο εξετάσεις με βάση τα κόπρανα και κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση. Μια εξέταση αίματος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα ποσοστά προ-συμπτωματικού ελέγχου».