Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη εισέρχεται σε μια νέα εποχή με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου εξέτασης ούρων, η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου χωρίς την ανάγκη επεμβατικών διαδικασιών.
Η μέθοδος αυτή, που προήλθε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπόσχεται να μειώσει την εξάρτηση από βιοψίες και άλλες δύσκολες εξετάσεις, παρέχοντας παράλληλα υψηλή ακρίβεια στην ανίχνευση επιθετικών τύπων καρκίνου.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις ενέχουν κινδύνους, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιάγνωση χαμηλού κινδύνου καρκίνων, προκαλώντας άγχος στους ασθενείς και περιττές θεραπείες. Επιπλέον, οι βιοψίες συχνά είναι επώδυνες και ενδέχεται να έχουν παρενέργειες.
Οι καρκίνοι του προστάτη κατηγοριοποιούνται με βάση το σύστημα βαθμολόγησης Gleason. Εκείνοι με Gleason 3+4=7, Grade Group 2 ή υψηλότερο είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν βλάβη σε σύγκριση με τους καρκίνους του προστάτη Gleason 6 ή Grade Group 1, που θεωρούνται μη επιθετικοί.
Η νέα εξέταση, που ονομάζεται MyProstateScore 2.0 (MPS2), αναλύει 18 διαφορετικά γονίδια που συνδέονται με επιθετικούς καρκίνους του προστάτη. Οι ερευνητές είχαν ήδη αποδείξει ότι η προηγούμενη εκδοχή της εξέτασης μπορούσε να ανιχνεύσει καρκίνους Grade Group 2 (Gleason 3+4=7) και υψηλότερους, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή άσκοπων βιοψιών.
Μέχρι σήμερα, η συλλογή του δείγματος ούρων απαιτούσε προηγούμενη δακτυλική εξέταση του προστάτη, μια διαδικασία που προκαλεί δυσφορία και δεν είναι πρακτική για όλους τους άνδρες. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Rogel Health του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν επικύρωσαν κλινικά το τεστ ούρων που είχε ήδη αναπτυχθεί, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να παρακάμψει αυτές τις επεμβατικές διαδικασίες και να επιτρέψει την ανίχνευση του καρκίνου χωρίς να προηγηθεί δακτυλική εξέταση.
Υψηλή ακρίβεια χωρίς επεμβατικές διαδικασίες
Η κλινική μελέτη περιέλαβε 266 άνδρες που έδωσαν δείγματα ούρων χωρίς να έχουν υποβληθεί σε δακτυλική εξέταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τεστ εντόπισε το 94% των καρκίνων Grade Group 2 και υψηλότερων, ξεπερνώντας σε ακρίβεια τις εξετάσεις αίματος. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή του MPS2 θα μπορούσε να μειώσει έως και 53% τις περιττές βιοψίες, προσφέροντας μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση στη διάγνωση.
Δυνατότητα για κατ’ οίκον χρήση
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση της εξέτασης ως κατ’ οίκον τεστ, χαρίζοντας στους άνδρες έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο ελέγχου της υγείας του προστάτη τους. Εκτός από τη διευκόλυνση των ασθενών, η εφαρμογή του MPS2 μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος περίθαλψης, μιας και αποτελεί μια πιο οικονομική λύση σε σύγκριση με τη μαγνητική τομογραφία και τις επεμβατικές διαδικασίες.
Η ερευνητική ομάδα, παράλληλα, σκοπεύει να επεκτείνει τη μελέτη σε μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό, ώστε να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του τεστ. Εξετάζεται, επιπλέον, η χρήση του MPS2 ως εργαλείου παρακολούθησης για άνδρες με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή ενεργό παρακολούθηση. Η νέα εξέταση MPS2 είναι ήδη διαθέσιμη μέσω της εταιρείας Lynx Dx, μια συνεργασία το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να εξεταστούν χωρίς την ανάγκη επεμβατικών διαδικασιών.
Οι ζωές δεν σώζωνται, απλά παρατείνονται.