Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος αυξάνονται και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του κάθε χρόνο. Αλλά ποια είναι τα συμπτώματα; Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος (δηλαδή εκείνος που ξεκινά από το ήπαρ) είναι λιγότερο συχνός από τον δευτερογενή καρκίνο του ήπατος, ο οποίος αρχίζει αλλού στο σώμα και εξαπλώνεται στο συκώτι (ήπαρ).
Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο καρκίνος του ήπατος δεν έχει ακριβή αιτία εμφάνισης, ωστόσο οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με βλάβες και ουλές στο συκώτι, γνωστές ως κίρρωση του ήπατος. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την κίρρωση.
Αυτοί περιλαμβάνουν την μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τη μακροπρόθεσμη ιογενή μόλυνση από ηπατίτιδα Β, ή ηπατίτιδα C. Επιπλέον, η αιμοχρωμάτωση (haemochromatosis), μια κληρονομική διαταραχή στην οποία τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα αυξάνονται σταδιακά, και η πρωτογενής κίρρωση της χολής, μια μακροχρόνια ηπατική νόσος, είναι επίσης παθήσεις με τις οποίες συνδέεται ο καρκίνος του ήπατος.
Το NHS συνιστά να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο στο συκώτι, μειώνοντας το αλκοόλ, τρώγοντας υγιεινά, ασκούμενοι τακτικά και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β και C. Παράλληλα δείτε και 4 καθημερινά αντικείμενα που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και προκαλούν καρκίνο.
Καρκίνος του ήπατος: Ποιες είναι οι ενδείξεις;
Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται κανονικά μέχρις ότου ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο όταν το κάνουν μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα.
Μη σκόπιμη απώλεια βάρους
Απώλεια της όρεξης
Αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό, ακόμη και αν η ποσότητα που φάγατε ήταν λίγη
Αίσθημα αδιαθεσίας και έμετος
Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά
Ίκτερος (το κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών σας)
Φαγούρα
Αίσθηση μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διευρυμένες φλέβες στην κοιλιά που φαίνονται μέσα από το δέρμα και μη φυσιολογικοί μώλωπες, ή αιμορραγίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, ΠΟΤΕ μην κάνετε “αυτο-διάγνωση” στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλο, με βάση μόνο τις πληροφορίες που αντλείτε από το διαδίκτυο. Είναι πιθανό τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει να οφείλονται σε κάτι άλλο. Το σώφρον είναι, εκτός από την πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, να συμβουλεύεστε ΠΑΝΤΑ τον γιατρό σας, προτού πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις για την υγεία σας.