Καρκίνος του προστάτη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κοινοποίηση:
ΔΣΣΔΩΣΔΩΣΔΩΔΩ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες. Πήρε το όνομά του από τον Ηρόφιλο, έναν Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας του 3ου π.X. αιώνα, επειδή «προΐσταται», βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας.

Το βάρος του κυμαίνεται, ανάλογα με την ηλικία, από 7g έως 16g και μοιάζει με κάστανο. Είναι όργανο του αναπαραγωγικού συστήματος και λειτουργία του είναι η παραγωγή του προστατικού υγρού.

Περιέχει μύες που υποβοηθούν την εκσπερμάτιση, συμβάλλει στη μεταφορά των σπερματοζωαρίων, στη ρευστοποίηση και την αποβολή του σπέρματος, συνεισφέροντας έτσι στη διαδικασία της γονιμοποίησης.

Ο προστάτης αποτελεί συχνή πηγή προβλημάτων για τον άνδρα, καθώς, από νεαρή ηλικία, εκτίθεται σε μικροβιακές λοιμώξεις και φλεγμονές όπως η προστατίτιδα.

Με την πάροδο του χρόνου (συνήθως μετά τα 50) εμφανίζεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Η πιο σοβαρή ασθένεια, όμως, που μπορεί να εμφανιστεί είναι ο καρκίνος που αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στο δυτικό κόσμο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα. Ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης Διευθυντής Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του προστάτη και την αντιμετώπιση του:

«Φαίνεται ότι η εμφάνιση του καρκίνου συνδέεται άμεσα με την ηλικία και την ορμονική κατάσταση του άνδρα, ενώ επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες που καθορίζονται από τη φυλή και την κληρονομικότητα, καθώς και από διατροφικές συνήθειες» εξηγεί ο γιατρός.

Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του κλινικού καρκίνου, όπως η κατανάλωση λιπαρών τροφών και κόκκινου κρέατος.

Αντίθετα, φαίνεται ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, η σόγια και τροφές με φυτοοιστρογόνα δρουν προφυλακτικά. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, και το λυκοπένιο (περιέχεται στις ντομάτες) μειώνουν την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, επισημαίνοντας τη σημασία της διάγνωσης με άλλες μεθόδους, όπως:

Δακτυλική εξέταση
Είναι η πιο απλή και απαραίτητη διαγνωστική διαδικασία, συνίσταται στην ψηλάφηση του προστάτη από τον πρωκτό. Στην περίπτωση καρκίνου, ο προστάτης εμφανίζεται σκληρός στην υφή, αν και αυτό δεν υποδηλώνει πάντα παρουσία καρκίνου. Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του προστάτη, η δακτυλική εξέταση μπορεί να δείχνει φυσιολογική.
Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA)
Είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στον προστάτη και είναι απαραίτητη για τη ρευστοποίηση του σπέρματος. Η αύξηση του PSA, όμως, δεν αποτελεί πάντα ένδειξη καρκίνου, καθώς μπορεί να συμβαίνει και σε περιπτώσεις, όπως η υπερπλασία ή η προστατίτιδα.
Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη.
Σε περίπτωση απότομης αύξησης ή υψηλών τιμών του PSA ή κάποιας υποψίας κατά τη δακτυλική εξέταση, η επόμενη διαγνωστική διαδικασία είναι η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη. Με την εξέταση αυτή λαμβάνουμε πληροφορίες για την σύσταση του προστάτη, την πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας μέσα σε αυτόν καθώς και για την επέκταση της στους γύρω ιστούς από αυτόν.

Βιοψία του προστάτη αδένα
Η εξέταση που καθορίζει με βεβαιότητα τη διάγνωση είναι η βιοψία του προστάτη. Αυτή γίνεται συνήθως μέσω του ορθού, με βελόνα καθοδηγούμενη από διορθικό υπερηχογράφημα. Είναι απλή διαδικασία όπου συλλέγονται δείγματα από διάφορα σημεία του προστάτη για ιστολογική ανάλυση.

Θεραπείες
Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου του προστάτη (την έκταση της νόσου), την ηλικία του ασθενούς, τη γενική του κατάσταση και τις προτιμήσεις του. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται αργά και συνήθως όταν διαπιστώνεται σε μεγάλη ηλικία, δεν επιφέρει απαραίτητα το θάνατο του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να καταλήξει από άλλες αιτίες. Σε νεότερους ασθενείς (<75), η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συνήθως απαραίτητη» καταλήγει ο κ. Καραμάνης αναφέροντας τις θεραπευτικές μεθόδους:

Α. Θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη
Όταν ο καρκίνος περιορίζεται μόνο στον προστάτη αδένα, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας, από απλή παρακολούθηση μέχρι ριζικές τοπικές θεραπείες, όπως η ριζική προστατεκτομή και η ακτινοθεραπεία.

Ριζική Προστατεκτομή: Αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης αδένας, συμπεριλαμβανομένων της προστατικής κάψας, των σπερματοδόχων κύστεων και των παρακείμενων λεμφαδένων. Ακολούθως η ουρήθρα συνδέεται εκ νέου με την ουροδόχο κύστη

Ακτινοθεραπεία: Με υψηλής ενέργειας ακτίνες για το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, με την εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων στον προστάτη (βραχυθεραπεία).

Β. Θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως λεμφαδένες ή οστά, μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί με θεραπείες που τον καταστέλλουν και ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα, αλλά δεν τον θεραπεύουν ολοκληρωτικά.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την ορμονοθεραπεία, με στόχο την καταστολή των ανδρογόνων (τεστοστερόνη). Σε περιπτώσεις ανθεκτικότητας στις ορμόνες, χρησιμοποιούνται δεύτερης γραμμής ορμονοθεραπεία, καθώς και χημειοθεραπεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: