Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» υποτίθεται ότι μπαίνει στη ζωή μας προκειμένου να βοηθήσει Έλληνες πολίτες να αποκτήσουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους.
Μόνο που όπως φαίνεται, για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκέφτεται την τσέπη των «κολλητών» της και όχι τους κατοίκους αυτής της δύσμοιρης χώρας. Πολλοί είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην απόκτηση στέγης με την επιδότηση του κράτους, αλλά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Όπως μας αναφέρει αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πλείστους λόγους με το θέμα, εικάζεται ότι, στόχος είναι η δημιουργία τεχνητής έλλειψης επιλέξιμων ακινήτων ώστε να καταστεί ευχερής η εξυπηρέτηση Τραπεζών, funds και servicers με τη διάθεση στην αγορά των ακινήτων που κατέχουν, “ως έχουν”. Σπίτια που έχουν αποκτήσει από ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους, σπίτια που έχουν κάτι χρόνια να ανακαινισθούν. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Τράπεζες και η κυβέρνηση έχουν βάλει στόχο να αυξήσουν τις τιμές των παλαιών ακινήτων, με επακόλουθο να παραμείνουν στα ύψη ή και την αύξηση στις τιμές των νεόδμητων.
– Πείτε μας λοιπόν, ποιος θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να μην χρειαστεί να πάρει δάνειο περαιτέρω, προκειμένου για την απόκτηση ενός σπιτιού;
– Από τη στιγμή που οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα, οι πολίτες θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία της οφειλής σε τρίτους. Και επειδή τα… λεφτά δεν φτάνουν, σίγουρα θα υπάρχει νέα στεγαστική κρίση και δεν θα βρεθεί λύση, όπως επιφαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι… κολλητοί του.
– Επί πλέον, οι πολίτες ωθούνται σε πολύ παλιά σπίτια (40,50,60 ετών) αμφιβόλου στατικής και αντισεισμικής επάρκειας.
Το δόγμα «Πάμε κι όπου βγει» καλά κρατεί
Επιγραμματικά, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Μπέλο, που μάς έδωσε τα «φώτα» του, το πρόγραμμα, μειώνει τον αριθμό των επιλέξιμων ακινήτων σε σχέση με την β’ φάση του προηγούμενου προγράμματος «Σπίτι μου», αφού αφήνει εκτός επιλεξιμότητας ακίνητα που ανεγέρθηκαν με οικοδομικές άδειες του 2006 και του 2007 αντί να συμπεριλάβει και ακίνητα με οικοδομικές άδειες και του 2008 και του 2009. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνει τα ημιτελή ακίνητα που ανεγέρθηκαν με οικοδομικές άδειες τα προμνημονιακά χρόνια και λόγω κρίσης παρέμειναν ημιτελή. Γεγονός που αν είχε συμβεί, θα μπορούσαν να ελευθερωθούν ακίνητα προς ενοικίαση. Παράλληλα θα καταστεί εφικτή η ενσωμάτωση στην αποπεράτωση τους, υλικών και εργασιών ενεργειακής αναβάθμιση τους, χωρίς να απαιτηθεί αυτό σε δεύτερο χρόνο με συμμετοχή σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα ανακαίνισης.
Ο τρίτος προβληματισμός που προκύπτει από το θέμα είναι πως το «Σπίτι μου 2», δεν θέτει κόφτη παλαιότητας με αποτέλεσμα να είναι επιλέξιμα ακίνητα 50, 60, 70 ετών αμφιβόλου στατικής και αντισεισμικής επάρκειας και κατά συνέπεια οι πολίτες να εκτίθενται σε δυνητικούς κινδύνους λόγω σεισμών τη στιγμή που η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί/
επιβάλλει την ασφάλιση των ακινήτων. Κάτι που προκύπτει και από το γεγονός πώς σε 20 χιλιάδες δυνητικούς δικαιούχους αντιστοιχεί το ποσό των 100.000 ευρώ περίπου, ποσό με το οποίο μπορούν να αγοραστούν μόνο παμπάλαια ακίνητα. Άλλωστε και τα στοιχεία από το «Σπίτι μου 1» δείχνουν πως τα σπίτια που αγοράστηκαν είχαν μ.ο παλαιότητας τα 40 έτη.
Πρόβλημα όμως, δημιουργεί και στο δημογραφικό, αφού δεν βοηθάει ουσιαστικά τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αφού προβλέπει μόνο ατά 25% μειωμένο επιτόκιο.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλα τα προαναφερθέντα που προβλέπονται/ή δεν προβλέπονται στην ΚΥΑ ουδόλως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, στην εξισορρόπηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων. Αντίθετα δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης των τιμών, ενώ δημιουργείται τεχνητή έλλειψη επιλέξιμων ακινήτων με εικαζόμενο σκοπό την επικοινωνιακή χειραγώγηση της κοινής γνώμης περί της αναγκαιότητας διάθεσης των ακινήτων των Τραπεζών/funds/servicers.
Πηγή: Εφημερίδα Μακελειό
Μωρε βουρ στο ψητο να αυξηθουνε και οι πλειστηριασμοι! Παλιο το….ανακαμπτικο κολπο, δεν πιανει!
τι μπλε πασόκ ψηφίσατε πάλι, αχάμπαρα πακισταναριά του τέως 28 τακατό ; (!)