Κατάθλιψη: Τα 10 πρώτα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Κοινοποίηση:
ηγκγκη

Ολοένα και περισσότεροι τελικά πάσχουν από κατάθλιψη και καλό θα είναι να είμαστε σε ετοιμότητα για τα πρώτα σημάδια της.

Σύμφωνα με ο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, εκτιμάται ότι το 7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θα εμφανίσει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του και καλό θα είναι να έχουμε κατά νου τα 10 πρώτα σημάδια της κατάθλιψης.

Ας τα δούμε αναλυτικά, σύμφωνα με το Healthstat.gr

Θλίψη

Τα συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης και λύπης είναι αρκετά συνηθισμένα.

Συμβάλλουν στο καλειδοσκόπιο των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ωστόσο, η αμείλικτη απελπισία, η απουσία κινήτρων για να προχωρήσει κανείς μπροστά και η αδυναμία να δει οτιδήποτε πέρα από τον πόνο είναι χαρακτηριστικά σημάδια της κατάθλιψης.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Όλοι έχουμε στιγμές που ξεχνάμε το όνομα του καλύτερου φίλου μας ή βάζουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας στο ψυγείο. Μπορεί να έχουμε μέρες που βιώνουμε ομίχλη στο μυαλό μας ή είμαστε διάσπαρτοι.
Ωστόσο, η κατάθλιψη περιλαμβάνει έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την απόδοση στην εργασία και άλλες ευθύνες. Μπορεί να κάνετε περισσότερα λάθη στη δουλειά ή να αρχίσετε να δηλώνετε άρρωστοι.

Ανεξήγητοι πόνοι

Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια ψυχική διαταραχή, έχει όμως και σωματικές εκδηλώσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Dialogues in Clinical Neuroscience, το 69% των ατόμων που πληρούσαν τα κριτήρια της κατάθλιψης συμβουλεύτηκαν γιατρό για πόνους.

Οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να εμφανιστούν με εκπληκτικά συμπτώματα – όπως φούσκωμα, οσφυαλγία ή πόνος στις αρθρώσεις. Έχετε ανεξήγητους πόνους; Εξετάστε το ενδεχόμενο της κατάθλιψης.

Απάθεια

Ίσως είστε άτομο που αγαπάει τις ταινίες, τη μουσική και το χορό. Αλλά τον τελευταίο μήνα περίπου, δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για αυτές τις δραστηριότητες.
Ακόμη και όταν αναγκάζετε τον εαυτό σας να ασχοληθεί με τις αγαπημένες σας δραστηριότητες και τα χόμπι σας, δεν σας δίνουν ευχαρίστηση όπως παλιά. Αυτού του είδους η απάθεια σε πράγματα που κάποτε σας έδιναν χαρά είναι μια κόκκινη σημαία για κατάθλιψη.

Εθισμός σε αλκόολ και ναρκωτικά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη, περίπου το 20% των Αμερικανών με αγχώδη διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, έχουν επίσης διαταραχή κατάχρησης ουσιών, και περίπου το 20% όσων παλεύουν με προβλήματα ουσιών έχουν επίσης αγχώδη διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης.

Εάν ανακουφίζετε το άγχος ή την κατάθλιψή σας με αλκοόλ ή οποιοδήποτε είδος ναρκωτικών, ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια.

Αλλάγες στις συνήθειες ύπνου

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η διαταραχή του ύπνου. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται πάρα πολύ και άλλοι πολύ λίγο.

Οι διαταραχές του ύπνου δεν προκαλούν από μόνες τους κατάθλιψη, αλλά η αϋπνία, ο ακανόνιστος ύπνος ή ο υπερβολικός ύπνος παίζουν ρόλο στις διακυμάνσεις της διάθεσης. Δώστε μεγάλη προσοχή στις συνήθειες του ύπνου σας και αναζητήστε βοήθεια εάν οι διακοπές του ύπνου δεν βελτιώνονται.

Αλλαγές στην όρεξη και το φαγητό

Μερικοί άνθρωποι τρώνε ντόνατς, παγωτά και ό,τι άλλο μπορούν να βάλουν στο στόμα τους για να ανακουφιστούν από τον πόνο της κατάθλιψής τους.
Άλλοι άνθρωποι κοιτάζουν το πιάτο τους χωρίς καμία όρεξη ή ενδιαφέρον για φαγητό. Όπως και να έχει, μια σημαντική αλλαγή στην όρεξη και το βάρος (πάνω από 5% του σωματικού βάρους σε ένα μήνα) μπορεί να σηματοδοτήσει κατάθλιψη.

Κυκλοθυμία

Δεν έχουν κατάθλιψη όλοι όσοι σας γκρινιάζουν, αλλά μια άλλη κόκκινη σημαία της κατάθλιψης είναι η αυξημένη ευερεθιστότητα, η ταραχή και η κυκλοθυμία.

Μικρά πράγματα σας εκνευρίζουν – όπως μια δυνατή συζήτηση δίπλα σας στο λεωφορείο ή μια φαγούρα στο πουλόβερ σας. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ αναφέρθηκε κάποτε στην κατάθλιψη ως θυμό που στρέφεται προς τα μέσα. Αυτός ο θυμός μπορεί να βγει στην επιφάνεια ως σκέψεις αυτοτραυματισμού ή ως επιθυμία να βλάψετε κάποιον άλλον. Αν αυτό ισχύει για εσάς, ζητήστε άμεση βοήθεια.

Αίσθημα ότι δεν αξίζετε

Η ενοχή ή η αυτοκατηγορία συχνά συνοδεύει την κατάθλιψη. Τα αισθήματα ανεπάρκειας και αναξιότητας – επαναλαμβανόμενες σκέψεις όπως «δεν είμαι αρκετά καλός» – μπορεί μερικές φορές να πυροδοτήσουν ένα σπιράλ αρνητικών συναισθημάτων που επιδεινώνει τη διάθεση και, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό.

Σκέψεις θανάτου, αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού

Ζητήστε άμεση βοήθεια εάν αυτοτραυματίζεστε με οποιονδήποτε τρόπο, όπως το να χαρακώνεστε, ή εάν έχετε επίμονες σκέψεις αυτοκτονίας ή θανάτου.Μπορεί να νιώθετε αμηχανία ή ντροπή να αποκαλύψετε αυτές τις σκέψεις σε κάποιον, οι πράξεις δεν απέχουν τόσο πολύ από τις σκέψεις όσο νομίζετε. Το να τις κρατάτε μυστικές είναι σαν να διακινδυνεύετε καταστροφικά αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: