Κατάμεστο το Ηρώδειο στη συναυλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ΗΡΩΔΕΙΟ

Κατάμεστο το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στη συναυλία που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μπροστά σε ένα θέαμα που κατέπληξε, βρέθηκε το αθηναϊκό κοινό στο Ηρώδειο.

Η συναυλία ξεκίνησε με το Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος λόγω έκτακτου κωλύματος δεν κατάφερε να παρευρίσκεται, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβας Θεοχάρης.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες, ο καθένας σε αυτό που φέρει και στην διαδρομή που εκπροσωπεί, παρουσίασαν την τέχνη τους.

Ο εντυπωσιακός «Βυζαντινός Χορός», υπό τη διεύθυνση του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Νάκου, μπήκε μυσταγωγικά στο αρχαίο μνημείο και έκανε την έναρξη της παράστασης με τον αρχαιότερο Βυζαντινό Ύμνο το «Φως Ιλαρόν».

Στη συνέχεια το μουσικό νήμα, πέρασε από την χαμένες πατρίδες, την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, για να φτάσει στην Βυζαντινή Κρήτη.

Εντυπωσιακή στιγμή η είσοδος στην σκηνή του ιστορικού Όμιλου Βρακοφόρων Κρήτης, από το Ρέθυμνο, ο οποίος εισήλθε βουβός και δυναμικός και κυριολεκτικά τράνταξε την σκηνή του Ηρωδείου, χορεύοντας «Βουβό Πεντοζάλη», Ιεροτελεστικό χορό, τον σύγχρονο Πυρρίχιο της Κρήτης, αρχέγονο χορό που έκοψε την ανάσα των θεατών.

Το κοινό καθηλώθηκε κυριολοκετικά. Οι μαυροφορέμενοι χορευτές στοιχήθηκαν για να αναδυθεί από το μνημείο κυριολεκτικά ο Βασίλης Σκουλάς, ο Θρυλικός Κρητικός ερμηνευτής, να διασχίσει την σκηνή και να φτάσει με την λύρα το στο κέντρο της σκηνής, όπου ακούστηκε το «Όσο βαρούν τα Σιδερά» που προκάλεσε τη συγκίνηση στο κοινό.

Τα χειροκροτήματα ακατάπαυστα, ο ρυθμός αμείωτος η συμμετοχή του κοινού ατελείωτη.

Στο δεύτερο μέρος ήρθε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την αυθεντική εκπληκτική φωνή βυζαντινών ηχοχρωμάτων, έψαλε το ύμνο «ΑΝΟΙΞΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ», τον οποίο συνέδεσε με το «ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ», του Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη από το έργο, «Άξιον Εστί» και κατέδειξε την μεγάλη επιρροή και συνέχεια του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, από τη Βυζαντινή Υμνολογία.

Την σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μπάσης σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, ένας ερμηνευτής που έλαβε την σκυτάλη από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη και καθήλωσε το κοινό με την ερμηνευτική του δύναμη, την σεμνότητα και τον τρόπο που υπηρετεί το έργο του Μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ασταμάτητο το χειροκρότημα και οι επευφημίες του κοινού για τον Δημήτρη Μπάση, τον μέγα Έλληνα ερμηνευτή που ξεπέρασε τα όρια της γενιάς του.

Η Σοφία Μάνου ντυμένη στα λευκά με τη νεανική της παρουσία, εντυπωσίασε και παρέσυρε το κοινό με την εξαιρετική ερμηνεία των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και ιδιαιτέρως του τραγουδιού «Βασίλεψες Αστέρι μου», όπου έκανε το κοινό να συγκινηθεί και να την καταχειροκροτήσει για αυτή της, την μοναδική ερμηνεία.

Η σολίστ στο Πιάνο, Τατιάνα Παπαγεωργίου, σεμνή και μεγαλόπρεπη, με το ειδικό βάρος που την χαρακτηρίζει, καθ΄ότι στενή συνεργάτιδα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη επί 15ετίας, οδήγησε την παράσταση σε μουσικά μονοπάτια, τα οποία ο ίδιος της δίδαξε.

Η καταπληκτική Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Δεμελή, αλλά και οι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, Άρης Κούκος, Γιάννης Ματσούκας στα μπουζούκια, Νίκος Κασαβέτης στα τύμπανα και ο Τέο Λαζάρου στο Μπάσο, μουσικοί που έχουν συνεργαστεί χρόνια με τον συνθέτη, έδειξαν στο κοινό τη σύνδεση της Βυζαντινής Μουσικής και την επιρροή των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από το πλούτο του Βυζαντινού μέλους.

Η Παιδική χορωδία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Πένης Ρίζου και του Στάθη Χωματσά τραγούδησαν μαζί στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Ένα μουσικό ταξίδι στα βάθη του Βυζαντίου έως σήμερα.

Μια εναλλαγή εικόνων και ήχων σε ένα πρόγραμμα μοναδικά σχεδιασμένο.

Το κλείσιμο εντυπωσιακό με το ύμνο «Τη Υπερμάχω».

Στο τέλος της συναυλίας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβας Θεοχάρης, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές, τόνισε ότι με τις ευλογίες και την προσωπική στήριξη και εύνοια, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και γενικότερα η Εκκλησία, προσφέρει στον πολιτισμό της Ελλάδος, την συνέχιση της Παράδοσης του Βυζαντινού μέλους και της Παραδοσιακής Μουσικής.

Το Eκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr, που ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες για αυτή τη μεγαλειώδη συναυλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δείτε σχετικά video από τη συναυλία

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: