Σε μια σπάνια κοινή ανακοίνωση, τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις, η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων συναντήθηκαν στο Κάιρο την Παρασκευή το βράδυ και εξέφρασαν αισιοδοξία ότι μια συμφωνία είναι πλέον πιο εφικτή από ποτέ.
Οι τρεις οργανώσεις υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους για να σταματήσει ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Στην κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι η πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας εξαρτάται από την άρση των νέων όρων που θέτει το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν προς τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο πόλεμος κλιμακώθηκε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά με χιλιάδες θύματα και εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα.
Η συνάντηση στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση περιφερειακών παραγόντων όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ, που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Οι επαφές αυτές φαίνεται να έχουν ενισχύσει τις πιθανότητες μιας επικείμενης συμφωνίας τόσο για κατάπαυση του πυρός όσο και για ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα στο Κατάρ μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την Ντόχα και την Αίγυπτο ως διαμεσολαβητές, αναπτέρωσαν τις ελπίδες για συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.
Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα ότι οι συνομιλίες σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» τις τελευταίες ημέρες.
«Τα περισσότερα από τα σημεία που αφορούν την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας», ανέφερε ο ίδιος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αλλα σημεία απομένουν να συζητηθούν, αλλά δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία. Η συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, εάν (ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν επιβάλει νέους όρους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα εφαρμοστεί σταδιακά.