Κατά 40 χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στους θαλασσαιμικούς

Κοινοποίηση:
a1

Το προσδόκιμο επιβίωσης ενός θαλασσαιμικού τείνει να φτάσει το προσδόκιμο ζωής ενός υγιούς ατόμου χάρη στις επαναστατικές θεραπείες των τελευταίων 50 ετών. Από το 1970 και μετά η κατάσταση για τους πάσχοντες έχει ανατραπεί ριζικά και στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης θα συζητηθούν από ομιλητές – ιατρούς, τα νέα φάρμακα και τα νέα δεδομένα που έρχονται με τη γήρανση των πασχόντων της θαλασσαιμίας και της δρεπανοκυτταρικής νόσου.

Η ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο «Με σύμμαχο το παρελθόν βελτιώνεται το μέλλον», διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου Ενηλίκων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας-Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΠΘ, ΓΝΘ Ιπποκράτειο, Ευθυμία Βλαχάκη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στόχος της ημερίδας είναι να γνωρίζουν οι πάσχοντες όλες τις εξελίξεις στον τομέα της νόσου. «Οι ασθενείς μεγαλώνουν χάρη στην πρόληψη και ζουν περισσότερο. Επίσης, δεν έχουμε πολλά νέα άτομα που γεννιούνται με μεσογειακή αναιμία. Η εκδήλωση είναι ευκαιρία να ενημερώνονται οι πάσχοντες για όλα τα καινούργια που υπάρχουν στο χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, η κ. Βλαχάκη πως θα γίνει συζήτηση επάνω στην υποστηρικτική θεραπεία, που βελτιώνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μεταγγίσεις ή να αυξάνεται το μεσοδιάστημα των μεταγγίσεων, ιδιαίτερα τις περιόδους που υπάρχουν ελλείψεις σε αίμα, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν οι κλινικές μελέτες με νέα μόρια. «Είναι καλό να τα ακούνε, να είναι ενήμεροι, να γνωρίζουν τα φάρμακα και να έχουμε πιο έντονη συμμετοχή, γιατί έτσι γίνεται πρόοδος», συμπλήρωσε.

«Πριν από το 1970, ο πιο μεγάλος ασθενής έφτανε τα 20 έτη. Τώρα τείνουν να φτάσουν το προσδόκιμο των υγιών ατόμων. Οι ασθενείς αύξησαν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 40 χρόνια», συμπλήρωσε, από την πλευρά της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Ντελίκου, αιματολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του ΙΓΝΑ, πρόεδρος τμήματος Ερυθρού Αιμοσφαιρίου και Αιμοσφαιρινοπαθειών Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Η κ. Ντελίκου θα αναφερθεί στα προγνωστικά μοντέλα επιβίωσης στη θαλασσαιμία και στη δρεπανοκυτταρική νόσο. «Χρησιμοποιώντας το γονιδιακό προφίλ, τις κλινικές εκδηλώσεις, τους εργαστηριακούς δείκτες και τα στατιστικά μοντέλα, μπορούμε να προβλέψουμε την έκβαση κάποιων καταστάσεων αλλά και την επιβίωση. Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει όχι μόνο από διαίσθηση και τη γνώση που διαθέτει, αλλά με προγνωστικά μοντέλα να μπορεί να προβλέπει και να παρεμβαίνει στην πορεία της νόσου προσδοκώντας το βέλτιστο αποτέλεσμα», πρόσθεσε η αιματολόγος.

Ανέφερε, επίσης, πως στην Ελλάδα το σύστημα υγείας και περίθαλψης για τους θαλασσαιμικούς είναι ανεπτυγμένο και πως είναι θέμα χρόνου μέσα από την ευρεία συνεργασία των γιατρών να δημιουργηθούν τα προγνωστικά μοντέλα που θα μπορούν να βοηθήσουν στις ανταποκρίσεις σε νέες θεραπείες και νέα φάρμακα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: