Στον Εισαγγελέα και στην Επιθεώρηση Εργασίας προσφεύγει ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου βόλου Δημήτρης Λύτρας, καθώς για τον Σεπτέμβριο οι ειδικευμένοι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής αδυνατούν να καλύψουν πλέον µε ασφάλεια τις συνολικές εφηµεριακές ανάγκες.
Ο διευθυντής κάνει λόγο για επιτηδευμένη ανικανότητα και θεσμική αλητεία . “Οποιος θέλει , βουλευτής , πολιτευτής, κομάντο”, να έρθει να χειρουργήσει. Τέτοιες συνθήκες υποστελέχωσης δεν έχουν υπάρξει στα τελευταία 13 χρόνια “, είπε.
Τους τελευταίους 15 και πλέον μήνες, προκειμένου να διατηρηθεί η απρόσκοπτη και κυρίως ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου με την 24ωρη λειτουργία της Κλινικής, τις προγραμματισμένες και επείγουσες επεμβάσεις, τα καθημερινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία αλλά και την κάλυψη αναγκών άλλων Τμημάτων, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να εκτελούν 11 έως και 13 εφημερίες, ενεργείς και ετοιμότητας, το µμήνα. Παραμένουν έως και 35 ώρες συνεχόμενες στο Νοσοκομείο και εργάζονται από 70 έως και 80 ώρες την εβδομάδα.
Όπως τόνισε ο κ. Λύτρας, τα προγράµµατα εφημέρευσης που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα, ναι µεν εξασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, αλλά ξεπερνούσαν κάθε νομοθετημένη έννοια ωραρίου εργασίας ιατρών ΕΣΥ και κάθε έννοια οικονομικής λογικής, εμπεριέχοντας κυρίως τον κίνδυνο του ιατρικού σφάλματος λόγω υπερβολικών ωρών εργασίας.
Ο καταμερισμός των εφημεριών αλλά και η ομαλή διενέργεια των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων βασίστηκε, στην οικειοθελή απόφαση όλων των στελεχών της Κλινικής για τη µη χρήση του θεσμοθετημένου δικαιώματος ανάπαυσης (ρεπό) μετά από εφημερία, και για την εκτέλεση σημαντικού αριθμού εφημεριών πολύ πάνω από το όριο της οικονομικής αποζημίωσης που προβλέπεται. Η παράταση όμως αυτής της κατάστασης είναι αδύνατο να συνεχισθεί, καθώς μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών λόγω πιθανού ιατρικού λάθους από την παρατεταμένη υπέρβαση των αντοχών του προσωπικού.
Προφανής αιτία του προβλήματος είναι ο εξαιρετικά μικρός αριθμός ειδικευμένων χειρουργών (1 Διευθυντής , 3 Επιμελητές Β’, 1 Επικουρικός) της Κλινικής αναλογικά µε τις πραγματικές ανάγκες. Δηλαδή υπάρχουν τρεις Χειρουργοί για την κάλυψη 60 ή 62 εφημεριών ανά μήνα, αλλά δεν φαίνεται και “φως” στον ορίζοντα καθώς δεν προβλέπεται προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη των οργανικών κενών που ανέρχονται στο 50%.
“Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εργασίας, τις απαιτήσεις αλλά και κυρίως την παρατεταμένη υποστελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής τους τελευταίους δεκαπέντε µμήνες, πρέπει να σας ενημερώσω ότι το πρόγραμμα εφημέρευσης για το μήνα Σεπτέμβριο θα καλυφθεί µε ασφάλεια µμερικώς.
Συγκεκριμένα θα καλυφθούν µε έναν Χειρουργό σε ενεργό εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας κατά προτεραιότητα όλες οι αργίες και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να µην τεθεί θέμα ασφάλειας σε ημέρες που το Νοσοκομείο λειτουργεί µόνο µε εφημερεύον προσωπικό. Θα παραμείνουν ωστόσο καθημερινές χωρίς κανένα εφηµερεύοντα χειρουργό.
Τις συγκεκριμένες ημέρες και μετά την λήξη του πρωινού ωραρίου, τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ θα πρέπει να διακομίζονται στις Χειρουργικές Κλινικές άλλων κοντινών νοσοκομείων που θα εφημερεύουν εκείνη την ημέρα.
Εναλλακτικά μοντέλα εφημέρευσης που θα ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες εργασιακές σχέσεις ιατρών ΕΣΥ δεν θα µας βρουν σύμφωνους στην εφαρμογή τους”, αναφέρει σε έγγραφό του ο κ. Λύτρας προς την διοίκηση του Νοσοκομείου και την Εισαγγελία, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο.
Η Κλινική θα λειτουργήσει µε βάση το νομοθετημένο πλαίσιο εργασίας όπως και τα υπόλοιπα κλινικά τμήματα του νοσοκομείου. Το ίδιο θέμα σε έκταση και βαρύτητα τίθεται και για τους ειδικευόμενους χειρουργούς της κλινικής µε αντίστοιχες επιπτώσεις στην κάλυψη των εφημεριών.
gegonota.news