Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο Αγγλούπας για τον πυροβολισμό στη Γωγώ Φαρμάκη! «Δεν θεωρώ ότι πυροβόλησε για να μου κάνει κακό», υποστήριξε το θύμα

Κοινοποίηση:
1

Καταδικαστική ήταν η απόφαση που εξέδωσε  το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας (δεύτερος βαθμός) για τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αγγλούπα, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενο για τους πυροβολισμούς σε βάρος της Γωγώς Φαρμάκη, τον Νοέμβριο του 2011.

Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε καταδικάσε τον κατηγορούμενο επιχειρηματία σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και ενός μήνα, κρίνοντας τον ένοχο για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της οπλοχρησίας. Να σημειωθεί ότι σε πρώτο βαθμό, ο κατηγορούμενος είχε καταδικασθεί για την συγκεκριμένη υπόθεση σε κάθειρξη 10, 5 ετών με αναστολή.

“Ουδέποτε έχω σηκώσει χέρι, ουδέποτε έχω χειροδικήσει”, υποστήριξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε. “Δε θεωρώ ότι με πυροβόλησε για να μου κάνει κακό. Είμαι σίγουρη μετά από 10 χρόνια. Ήρθε από πάνω μου για να πάρει το σκυλί. Δεν τον είδα ποτέ να βγάζει το όπλο. Δεν ξέρω να σας πω πως έγινε», ανέφερε από την πλευρά της στο δικαστήριο το θύμα της υπόθεσης, η Γ. Φαρμάκη. Απούσα από το δικαστήριο, ωστόσο, ήταν η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας της υπόθεσης η αδελφή του θύματος, Όλγα Φαρμάκη και σύντροφος, τότε, του Αλ. Αγγλούπα.

 
Γ. Φαρμάκη: “Δεν θεωρώ ότι με πυροβόλησε για να μου κάνει κακό”

Καταθέτοντας στο δικαστήριο η Γ. Φαρμάκη, περιέγραψε τα γεγονότα λέγοντας, ωστόσο, πως δεν είδε ποτέ τον κατηγορούμενο να βγάζει όπλο και πως δεν πιστεύει ότι εκείνος ήθελε να της κάνει κακό.
Χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η μάρτυρας ανέφερε: «Στις 4 Νοεμβρίου του 2011 βρισκόμουν στο σπίτι μου στο Παλαιό Φάληρο μαζί με την αδελφή μου. Εκείνο το βράδυ ο Αλέξης είχε πει ένα ψέμα στην Ολγα και υπάρχει ένταση. Της είχε πει ότι θα μείνει στο σπίτι και βγήκε έξω. Ο Αλέξης άρχισε να παίρνει τηλέφωνα την Ολγα, μετά εμένα και δεν απαντούσαμε. Κατά τις 6 το πρωί ήρθε και για να μη γίνουμε ρεζίλι του άνοιξε. Ήταν οι δυο τους στον πρωτο οροφο και εγώ πάνω στο δωμάτιό μου. Υπήρχε ένταση αλλά δεν άκουγα τι έλεγαν. Ανέβηκε μετά η αδελφή μου και μου ζήτησε το σκυλάκι για να το πάρει ο Αλέξης. Της είπα όχι και ότι θα το πάρει την άλλη εβδομάδα που θα φύγω για Αμερική».
Αναφερόμενη στον πυροβολισμό σε βάρος της, η Γ. Φαρμάκη, περιέγραψε στην κατάθεσή της στο δικαστήριο: «Το σκυλάκι το ήθελε για να πικάρει την Ολγα. Άκουσα να σπάνε κάτι ποτήρια. Ήμουν στη μέση της σκάλας. Του λέω τι θα γίνει; Εκείνος άρχισε να χτυπιέται, έσπρωξε το τραπεζάκι του σαλονιου. Ανέβηκα στο δωμάτιο. Ανέβηκε κι εκείνος και το σκυλί δίπλα μου. Μια που κάθισα στο κρεβάτι, μια που ήρθε δίπλα μου, ακούω ένα μπαμ και βλέπω ένα πιστόλι να πέφτει κάτω. Παγώσαμε όλοι. Μετά ξεκίνησε τρελή κούρσα να με πάνε νοσοκομείο. Δε θεωρώ ότι με πυροβόλησε για να μου κάνει κακό. Είμαι σίγουρη μετά από 10 χρόνια. Ήρθε από πάνω μου για να πάρει το σκυλί. Δεν τον είδα ποτέ να βγάζει το όπλο. Δεν ξέρω να σας πω πως έγινε».

Οι θέσεις αυτές του θύματος προκάλεσαν την επισήμανση της έδρας, η οποία υπενθύμισε στην Γ. Φαρμάκη πως στις παλαιότερες καταθέσεις της είχε αναφέρει πως ο κατηγορούμενος έβγαλε όπλο. Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Στις παλιές σας καταθέσεις λέτε ότι έβγαλε το όπλο…

Μάρτυρας: Η ιστορία είναι η ίδια. Εγώ ήμουν δύσκολα τότε. Πέρασα πολύ δύσκολα. Χρησιμοποίησα κάποιες εκφράσεις που στα 34 μου χρόνια δεν θα τις έλεγα. Αν ήθελε να με σκοτώσει θα πυροβολούσε ξανά.

Πρόεδρος: Είχατε καταθέσει ότι η αδελφή σας προσπάθησε να σας πιέσει με οικονομικές προτάσεις…

Μάρτυρας: Όλα ήταν διογκωμένα. Μια πρόταση για να μου πληρώσει τα νοσηλεία, εγώ την μετέφραζα αλλιώς. Έλεγα «τι θέλει να με πληρώσει;».

Πρόεδρος: Τι άλλαξε;

Μάρτυρας: Είδα την άλλη πλευρά του νομίσματος. Είδα ότι ήταν αυτός που έτρεχε να με πάει σε νοσοκομείο. Δεν με δέχτηκαν στο πρώτο. Και με το ζόρι με πήγε στο δεύτερο που δεν μας δεχόντουσαν. Με τραυμάτισε στη βουβωνική χώρα και η σφαίρα είχε σφηνώσει στο ιερό οστό.

Παρατηρήσεις, όμως, υπήρξαν και από την εισαγγελέα της έδρας προς την μάρτυρα, ανέφερε: “Το να έχουν ειρηνεύσει τα πράγματα είναι καλό, αλλά δε γίνεται να κάνουμε τα άσπρα μαύρα”, είπε η εισαγγελέας στη Γ. Φαρμάκη, η οποία απάντησε ως εξής: “Ήμουν στεναχωρημένη, είχα κακούς συμβούλους. Δεν είχα κανέναν να με ηρεμήσει. Τα έβλεπα όλα διαφορετικά. Ήθελα να τον πληγώσω, όπως με πλήγωσε. Ήθελα να ταλαιπωρηθεί όπως εγώ με πατερίτσες και αναπηρικά καροτσάκια”.

Η απολογία Αγγλούπα: “Εκπυρσοκρότησε το όπλο”

«Δεν θα σκότωνα άνθρωπο για ένα σκυλάκι, δεν έχω καν χειροδικήσει ποτέ», υποστήριξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, περιγράφοντας το γεγονότα, που σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, έλαβαν χώρα εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2011.

Μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος, είπε στην απολογία του: «Με έτρωγε ο τσακωμός μας και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Την ξαναπήρα (σ.σ την Όλγα Φαρμάκη) στις 6 το πρωί και δεν απαντούσε. Πήρα το αυτοκίνητο έφτασα στο Παλαιό Φάληρο περί τις 6: 20. Θα έπαιρνα περί τις 10.000 ευρώ για να πληρώσω στη δουλειά. Δυστυχώς μου είχε γίνει συνήθεια να παίρνω το όπλο μαζί μου. Το έβαζα σε μια ζώνη στη μέση σε μια θήκη ανάμεσα στη ζώνη και το παντελόνι. Το είχα 2-3 χρόνια , το έφερα μαζί μου τακτικά. Ήθελα να τα βρω μαζί της ήμουν εκνευρισμένος. Εφτασα, βάραγα το κουδούνι και φώναζα: «Όλγα άνοιξε μου». Μετά από λίγα λεπτά ήρθε μου άνοιξε και μου έλεγε: “Μην φωνάζεις με κανεις ρεζίλι”. Μπήκαμε αρχίσαμε έντονο διάλογο. Είδα ότι δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άκρη. Της είπε: “Δώσε μου το σκυλί να φύγω”. Μου λέει όχι δεν θα πάρεις το σκυλί. ‘Ηθελα να περάσει το δικό μου τελικά την έπεισα. Πήγε πάνω το είπε στη Γεωργία και η Γεωργία είπε “όχι”.
Αναφερόμενος στο περιστατικό του πυροβολισμού, ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του: “Άρχισα να φωνάζω, να χτυπάω μια πόρτα, μια κάσα, έσπρωξα με το πόδι το τραπεζάκι, κατέβηκε η Γεωργία και μου λέει: “Φύγε θα το πάρεις την άλλη εβδομάδα”. Ξεκίνησα να ανεβαίνω απάνω και ήρθε και η Γεωργία. Έκατσε στο Κεφαλάρι του κρεβατιού ώστε να με αποτρέψει από το να πάρω το σκύλο και όταν έφτασα επάνω τέντωσε το πόδι, έκανα μια κίνηση έβγαλα το σακάκι να βγάλω το όπλο για να το ακουμπήσω στο περβάζι και να πάρω το σκυλί. Εκείνη την ώρα που έβγαλα το όπλο ακούω ένα μπαμ. Μύρισε καμένο και λέει η Γεωργία: “βγάζω αίμα”. Εγώ ήμουν από πάνω της. Πήρα το όπλο να το ακουμπήσω στο περβάζι, είχα το πιστόλι στο παντελόνι και ήθελα να βγάλω το όπλο για να περάσω από πάνω της και να πάρω τον σκύλο. Ξαφνιάστηκα. Μου έφυγε από τα χέρια, εκπυρσοκρότησε δεν κατάλαβα να πάτησα την σκανδάλη , να πιέστηκε; Ισως. Τι να σας πω;».

Στη συνέχεια της απολογίας του ο Αλ. Αγγλούπας, υποστήριξε πως έκανε ότι μπορούσε για να σώσει την Γ. Φαρμάκη: “Η Γεωργία ταλαιπωρήθηκε παρά πολύ γιατί είχε ένα όνειρο να σπουδάσει και να εργαστεί στην Αμερική και αυτό το όνειρο της το στέρησα. Πόναγε παρά πολύ” είπε και συνέχισε: Θεωρω ότι πάνω στο θυμό της είπε πράγματα που δεν τα εννοούσε. Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να βγάλω ένα πιστόλι και να πυροβόλησω έναν άνθρωπο επειδή δεν μου δίνει το σκυλί. Ουδέποτε είχα σηκώσει χέρι στην αδελφή της. Ουδέποτε έχω βγάλει το πιστόλι να απειλήσω έναν άνθρωπο. Δεν είχα χειροδικήσει ποτέ σε καμία σύντροφο μου, μπορεί να έχω βρίσει”.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Αγορευόντας στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Αλ. Αγγλούπα ζητώντας παράλληλα από το δικαστήριο να αναγνωρίσει την προσπάθεια του να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του.

Χαρακτηριστικά η εισαγγελέας ανέφερε: «Το μόνο που θέλω να πω είναι δυο λόγια για το όπλο. Δέχομαι ότι ειρηνεύσαν οι σχέσεις, δέχομαι τις αντικρουόμενες καταθέσεις και κρατώ όσα ειπώθηκαν σήμερα. Αλλά η εξέταση του όπλου έδειξε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Θεωρώ ενδεχόμενο το δόλο του κατηγορουμένου αλλά δέχομαι και τον ισχυρισμό του άρθρου 44 παρ.3 περί υπαναχώρησης, τον οποίο προτείνω να γίνει δεκτός από το δικαστήριο».
Στην ουσία η εισαγγελέας, πρότεινε να κριθεί ατιμώρητη η απόπειρα ανθρωποκτονίας -όπως ορίζει το σχετικό άρθρο- ή να δωθεί μικρότερη ποινή εξαιτίας της έμπρακτης μετανοίας που έδειξε ο δράστης, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος της πράξης του.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αναγνώρισε δυο ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο επιχιερηματία αλλά και τη συνδρομή του άρθρου 44 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για την προσπάθεια του μετά τον πυροβολισμό να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του. Έτσι, η ποινή των 10,5 ετών που είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον Αλ. Αγγλούπα μειώθηκε στα τρια έτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: