Κατακερματισμός του τοπίου: Η ανάγκη για ρυθμίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

Κοινοποίηση:
dimos-athinaion

Η εκτός σχεδίου δόμηση έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει συμβάλει στον κατακερματισμό του ελληνικού τοπίου. Η ανάγκη για προστασία της φυσιογνωμίας της υπαίθρου και των νησιών είναι επιτακτική, και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση να επιβληθούν περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι την ολοκλήρωση των Χωρικών Σχεδίων.

 

Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έθεσαν φρένο στη δόμηση σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, απαγορεύθηκε η έκδοση νέων αδειών δόμησης για τυφλά οικόπεδα. Αυτά τα οικόπεδα, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε αναγνωρισμένη οδό αλλά μπορούσαν να αποκτήσουν άδεια εφόσον είχαν δουλεία διόδου μέσω γειτονικών οικοπέδων, πλέον θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Ο περιορισμός αυτός θα ενσωματωθεί σε πολεοδομικό νομοσχέδιο ως μεταβατική διάταξη. Ο στόχος είναι να προκριθεί η δόμηση σε οργανωμένους υποδοχείς, δηλαδή σε περιοχές που έχουν ήδη καθοριστεί για ανάπτυξη και διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του χώρου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως: «η εκτός σχεδίου δόμηση η οποία σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί προβλήματα υποδομών ειδικά στα νησιά μας ότι θα μπούνε περιορισμοί και πιστεύω ότι καλώς θα μπούνε».

Οι παλιές άδειες για δουλείες διόδου έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα που συχνά καταλήγουν στα δικαστήρια

 

Ο Κώστας Χριστόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, δήλωσε: «περίπτωση μιας άδειας σε οικισμό ορεινό των Καλαβρύτων όπου αφού βγήκε η άδεια κανονικά ήρθε ο γείτονας και είπε ότι εγώ πέρναγα το γαϊδούρι μου από εδώ, πρέπει να κουνήσεις το σπίτι».

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, πάντως, πολυάριθμες διατάξεις δίνουν δυνατότητες δόμησης, αλλοιώνοντας συχνά τη φυσιογνωμία του τοπίου, με το πρόβλημα να διογκώνεται κυρίως στα νησιά .

Η Μπέτυ Χατζηνικολάου, Νομικός, Πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αναφέρει πως: «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας που έχει ένα γήπεδο, ένα χωράφι εκτός σχεδίου, μπορεί να το χτίσει.. αλλά αυτές οι μεταβατικές διατάξεις δεν μπορεί να δίνουν δυνατότητα σε όλα τα χωράφια να μετατρέπονται σε οικόπεδα».

Από την πλευρά των ιδιοκτητών εκδηλώνονται αντιδράσεις για τις απαγορεύσεις που έρχονται.

 

Από την πλευρά του ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων-ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνει: «Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι νόμιμη δόμηση με αυστηρότατους κανόνες και είναι απαράδεκτο να απαγορευθεί είτε τώρα είτε με τα επερχόμενα χωροταξικά σχέδια γιατί αυτό θα σημαίνει υποβάθμιση της αξίας της περιουσίας του ελληνικού λαού».

Ο Γιάννης Μουτζούρης, Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου, δήλωσε: «αυτό που πάει να προωθήσει τώρα η κυβέρνηση με τον καινούργιο νόμο είναι σαν να απαξιώνει την ελληνική ιδιοκτησία γιατί όπως ξέρετε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν περιουσία εκτός σχεδίου».

Το ζήτημα της οργάνωσης του χώρου θα λυθεί οριστικά με την παράδοση των Τοπικών Χωρικών σχεδίων σε 2-3 χρόνια, τα οποία θα καθορίζουν σαφώς τα όρια των οικισμών και θα απαγορεύουν τη δόμηση εκτός αυτών των ορίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response