Αντικαθίστανται από τον νέο ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο που θα περιέχει όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά, καθώς και την εκτέλεσή τους. Η τροπολογία βάζει τέλος στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε από εγκύκλιο που ζητούσε την ανάσυρσή τους
Τέλος στα απαρχαιωμένα βιβλιάρια υγείας που προσφάτως επανέκαμψαν για συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικά φαίνεται πως βάζει το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, τροπολογία με την οποία θα καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα που επιβάλλει τη χρήση έντυπου βιβλιαρίου Υγείας προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας
Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάργησης των παλαιών βιβλιαρίων και η μετατροπή όλων των υπηρεσιών σε ψηφιακές μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει από τα φάρμακα μέχρι και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα κάνει ο κάθε ασφαλισμένος.
Είχε προηγηθεί βέβαια αναστάτωση τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στα νοσοκομεία όλης της χώρας, από εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο ΕΟΠΥΥ στα τέλη Ιανουαρίου σε όλες τις υγειονομικές μονάδες, με την οποία ζητούσε να ανασυρθούν από τα συρτάρια όλα τα παλιά βιβλιάρια υγείας, ακόμη και αν αυτά είχαν καταργηθεί, όπως του ΙΚΑ. Όλα αυτά την ώρα όμως που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαφήμιζε την ηλεκτρονική μετατροπή όλων των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση των βιβλιαρίων. Τη λύση φαίνεται ότι έρχεται τώρα να δώσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασφαλισμένων που θεσπίζεται και επισήμως με το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα μετατρέψει όλες τις υπηρεσίες σε ψηφιακές.
Έτοιμος ο φάκελος υγείας
Έτσι το μέχρι πρότινος απαρχαιωμένο βιβλιάριο υγείας μεταμορφώνεται ουσιαστικά στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες οι 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, άλλωστε, ο ηλεκτρονικός φάκελος θεσμοθετείται και πλέον όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να τον δημιουργούν και να τον συμπληρώνουν μετά τις επισκέψεις των ασθενών.
Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωμένα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που χειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μηνιαίως οι γιατροί εκδίδουν περίπου 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων. Παράλληλα, για πρώτη φορά ο ατομικός φάκελος υγείας θα περιλαμβάνει τόσο τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και τα αποτελέσματά τους. Κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό στα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, αφού δεν καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων, με συνέπεια να υπάρχει και λανθασμένη εικόνα. Μόνο στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, το e-ΔΑΠΥ, καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων, όχι όμως και τα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα εκδίδονται σε όλη τη χώρα περίπου 2 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις.
Με την ενσωμάτωση και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων στον ατομικό φάκελο υγείας ο γιατρός θα μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για τη θεραπεία που έχει ακολουθήσει ο ασθενής του.
Όπως δηλώνει σε συνεντευξη του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Τάσος Τάγαρης: «Το σύστημα αυτό έχει ξεκινήσει ανάποδα, έχοντας ουσιαστική συνταγογράφηση χωρίς ιατρικό φάκελο του πολίτη. Πλέον μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, καθώς η σωστή διαδικασία είναι να καταγράφονται τα δεδομένα του ασθενούς στον ατομικό του φάκελο, όπως οι εξετάσεις και τα παραπεμπτικά. Και αν ο ασθενής χρειάζεται παραπομπή σε γιατρό ή νοσοκομείο, να γίνεται και αυτό μέσω του φακέλου όπου θα φαίνονται τα πάντα».
Πώς θα γίνεται η πρόσβαση
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 200.000 ατομικοί φάκελοι υγείας. Ωστόσο μέχρι τώρα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους συμπληρώνουν, κάτι που θα γίνει με τη θεσμοθέτηση των ατομικών φακέλων μέσω του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί άμεσα.
Να σημειωθεί ότι ο ατομικός φάκελος υγείας δημιουργείται με την πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχει εγγράφει ο ασφαλισμένος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1,8 εκατ. εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς, αλλά έγιναν μόνο 200.000 επισκέψεις σε γιατρούς, όσοι είναι δηλαδή και οι φάκελοι. Πρόσβαση θα έχουν στον ατομικό φάκελο τόσο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (για να βλέπουν τις συνταγές που εκτελέστηκαν) όσο και οι ίδιοι οι πολίτες με κωδικούς που θα τους δοθούν και έτσι θα μπορούν να μπαίνουν ακόμη και από το σπίτι τους να βλέπουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, τι φάρμακα πήραν κ.λπ. αλλά και να διαπιστώνουν εάν παρανόμως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρμακα ή άλλες υπηρεσίες.
Ήδη, έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες πολιτών για χρεώσεις φαρμάκων και εξετάσεων στους φακέλους τους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.