Από μία κλωστή «κρέμεται» το μέλλον δύο παιδοχειρουργικών κλινικών της Κρήτης, του ΠΑΓΝΗ και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, αφού τα προβλήματα είναι τεράστια, με τις ελλείψεις να μαρτυρούν την κατάρρευση του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γιατρός της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), που από το 2020 υπηρετεί με απόσπαση στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, εκτιμάται πως θα παραιτηθεί, αφού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα, που την αναγκάζει να πηγαινοέρχεται από το Ηράκλειο στα Χανιά.
Η παιδοχειρουργός, πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών, υποχρεώθηκε από τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας να κάνει πέντε εφημερίες το μήνα στο ΠΑΓΝΗ με σκοπό να καλύπτει κενά. «Της ζητήθηκε να κάνει 5 εφημερίες τον μήνα, διανύοντας επί της ουσίας εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μήνα για να καλύψει το κενό της έλλειψης παιδοχειρουργών στο ΠΑΓΝΗ», τονίζει o πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης και συνεχίζει λέγοντας πως ειδικά η διαδρομή της επιστροφής για έναν γιατρό μετά από το ξενύχτι και την κούραση της εφημερίας βάζει τη ζωή του κίνδυνο:
«Η απόσταση Ηράκλειο – Χανιά είναι πάνω από 110 χιλιόμετρα. Και άλλα τόσα για να γυρίσεις πίσω. Ενώ η λύση να αναγκάζουν τη γιατρό να κάνει τόσα χιλιόμετρα για να κάνει 5 εφημερίες τον μήνα δεν λύνει κανένα πρόβλημα και είναι και τυπικά και ουσιαστικά πολύ επικίνδυνο. Και δεν λύνει κανένα πρόβλημα και στα δύο νοσοκομεία. Η ίδια η γιατρός εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει στην παραίτησή της».
«Αυτά είναι τραγικά πράγματα, ούτε στην Ζιμπάμπουε δεν γίνονται»
Όπως έγινε γνωστό, η γιατρός υπηρετεί από το 2020 στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων μαζί με μία ακόμη γιατρό, που εργάζεται ως επικουρική εργαζόμενη. Αντίστοιχα και στο ΠΑΓΝΗ οι δύο εναπομείναντες διευθυντές υποχρεώθηκαν να κάνουν 15 εφημερίες τον μήνα, ωστόσο, και πάλι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Μάλιστα, σύντομα θα εγκαταλείψουν κι εκείνοι, αφού ο ένας συνταξιοδοτείται την ερχόμενη άνοιξη και ο δεύτερος πήρε θέση αναπλ. Καθηγητή στο «Αττικό» Νοσοκομείο της Αθήνας.
«Η υπερεφημέρευση και το ”εντέλλεσθε” επί της ουσίας δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, αφού ούτως ή άλλως και οι δύο κλινικές οδεύουν σε συρρίκνωση και κλείσιμο. Ουσιαστικά με την απουσία της γιατρού υποβαθμίζεται και η κλινική στα Χανιά ακόμη περισσότερο, και οδηγείται σε μαρασμό», αναφέρει μιλώντας στο στο iatropedia.gr ο κ. Βρυσάλης και συνεχίζει:
«Και από την άλλη δεν λύνεται κανένα πρόβλημα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έρχεται ένας γιατρός από το μεσημέρι και μετά στο Ηράκλειο για να κάνει εφημερία και μετά φεύγει, ενώ είναι το πρωί στα Χανιά. Αυτά είναι τραγικά πράγματα, ούτε στην Ζιμπάμπουε δεν γίνονται».
Προβλήματα και στην Παιδοψυχιατρική κλινική
Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει μόνο η παιδοχειρουργική κλινική τεράστια προβλήματα. Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκεται και η μοναδική Παιδοψυχιατρική κλινική της Κρήτης, που βρίσκεται στο ΠΑΓΝΗ και σταμάτησε τον τελευταίο μήνα να νοσηλεύει μικρούς ασθενείς, αφού οι δύο ειδικευμένοι γιατροί της αδυνατούν να συνεχίσουν να εφημερεύουν 15 μέρες κάθε μήνα.
Ως εκ τούτου, οι ασθενείς αναγκάζονται να βρουν την λύση είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε απογευματινά ιατρεία. Μάλιστα, σε περίπτωση νοσηλείας, είναι αναγκασμένοι να έρχονται στην Αθήνα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Εργαζομένων. «Είναι κλειστή από τον Δεκέμβριο η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΝΓΗ. Όσοι χρειάζονται εισαγωγή πρακτικά μόνο στην Αθήνα μπορούν να βρουν νοσηλεία. Επί της ουσίας λειτουργεί μόνο το πρωί σαν ημερήσιο τμήμα, δεν κάνει εισαγωγές και ουσιαστικά είναι η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική στη Νότια Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Βρύσαλης.
Ο ίδιος εξηγεί πως στην κλινική υπήρχαν τρεις γιατροί, ο ένας εκ των οποίων παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο και πλέον έχουν μείνει δύο παιδοψυχίατροι, που έκτοτε κάνουν υπομονή. «Οι γιατροί έχουν πει πλέον “ως εδώ και μη παρέκει”. Από τον Δεκέμβριο και μετά δεν έχει καμία εισαγωγή. Και μακάρι να μην υπάρχει ανάγκη, αλλά υπάρχει ανάγκη και εντούτοις προσπαθούν οι γιατροί με πρωινές συνεδρίες να μπορέσουν να αποτρέψουν τις νοσηλείες. Γιατί δεν υπάρχει καμία λύση για νοσηλεία ψυχιατρικών περιστατικών παιδιών», καταλήγει.