Κατοικίδια και αλλεργίες: Πρακτικές συμβουλές για να υιοθετήσετε σκύλο ή γάτα χωρίς να αγχώνεστε

Κοινοποίηση:
ΣΦΔΓΔΣΣΓΔΣΦ

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που λατρεύουν τα κατοικίδια και επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα σκύλο ή μια γάτα στο σπίτι τους. Ωστόσο, ένα από τα ζητήματα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει είναι οι αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν στον οργανισμό σας.

Η ευαισθησία που μπορεί να έχετε, όταν έρθετε σε επαφή με τα κατοικίδια μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρή, επομένως, πρέπει να προσδιορίσετε πρωτίστως τα συμπτώματα, προτού επιλέξετε να συγκατοικήσετε με τον τετράποδο φίλο σας.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι η αναφυλαξία μπορεί να προκληθεί από τροφές, στις οποίες ο οργανισμός μας είναι ευαίσθητος, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα ή ξηροί καρποί.

Ωστόσο, η αναφυλαξία ενδέχεται να προκληθεί και με την επαφή με τα κατοικίδια με αποτέλεσμα να εμφανίσετε συμπτώματα, όπως πρήξιμο του προσώπου, κνίδωση, συριγμό και πόνο στο στομάχι.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να επιβεβαιώσετε πρωτίστως την πηγή της αλλεργίας στον οργανισμό σας. Και αυτό διότι μπορεί να έχετε ερεθισμούς στο δέρμα σας ή στον οργανισμό σας από τα ακάρεα στο στρώμα, από τροφές που έχουν αλλοιωθεί ή ακόμα και τα έντομα, όπως οι κατσαρίδες.

Προκειμένου, λοιπόν, να διαλύσετε κάθε αμφιβολία μέσα σας, θεωρείται απαραίτητο να υποβληθείτε σε σχετικές εξετάσεις και να ακολουθήσετε τις οδηγίες ειδικού αλλεργιολόγου.

Πρακτικές οδηγίες για όσους αγαπούν τα κατοικίδια αλλά είναι αλλεργικοί σε αυτά

Σε περίπτωση που επιβεβαιώσετε μέσω των σχετικών εξετάσεων ότι υπάρχει κάποια ευαισθησία με τα κατοικίδια, θα ήταν προτιμητέο να μην πάρετε κατοικίδιο στο σπίτι σας, αλλά και να περιορίσετε την επαφή σας με αυτά που συναντάτε στο πάρκο ή στο δρόμο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που αποφασίσετε να υιοθετήσετε κάποιο ζωάκι μέσα στο σπίτι σας, μπορείτε να ακολουθήσετε και τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το να πλένετε τα χέρια σας, αφού χαϊδέψετε το κατοικίδιο σας ή να επιλέξετε να το κρατήσετε στο σαλόνι του σπιτιού, κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα αναπνέετε αλλεργιογόνα.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις τρίχες που αφήνουν συνήθως τα κατοικίδια στους καναπέδες ή σε άλλα σημεία του σπιτιού;  Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να ισχυροποιηθεί και να αποκτήσει ανοσία στις αλλεργίες, όταν έρθουμε σε επαφή με τα κατοικίδια από την παιδική μας ηλικία, ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση σημαίνοντα ρόλο αποτελεί το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.  Επομένως, όσο περισσότερα κατοικίδια τόσο το καλύτερο για τον οργανισμό μας.

Τα ευρήματα μελέτης από Σουηδούς επιστήμονες έδειξαν ότι το ποσοστό των αλλεργιών μειώθηκε από 49% στα παιδιά χωρίς κατοικίδια τον πρώτο χρόνο της ζωής τους σε μηδενικό σε εκείνα που ζούσαν με πέντε ή περισσότερα κατοικίδια. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η πρώιμη έκθεση σε κατοικίδια κατά την παιδική ηλικία μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν τροφικές αλλεργίες.

Σχετικά όμως με το τρίχωμα των κατοικίδιων, οι απόψεις των ειδικών διίστανται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Και αυτό διότι, με την πάροδο του χρόνου, μερικοί μπορεί να αποκτήσουν ανοσία, ενώ κάποιοι άλλοι να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Είναι, βέβαιο, ότι η καταρροή και η φαγούρα στα μάτια δεν προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανίσετε άσθμα, τότε, ενδέχεται να έχετε επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Ένας από τους τρόπους για να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι, ασφαλώς, η ανοσοθεραπεία, ωστόσο, ενδέχεται να κοστίζει ακριβά και να διαρκέσει μέχρι και τρία έτη. Επιπλέον, η αγωγή με αντισταμινικά φάρμακα μπορεί μονάχα να περιορίσει τα συμπτώματα της φαγούρας και του φτερνίσματος, όχι, όμως, το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Προτού, λοιπόν, αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν τετράποδο φίλο, μπορείτε να κάνετε μια μικρή δοκιμή, πηγαίνοντας σε ένα πάρκο ή ερχόμενοι σε επαφή με κάποιο κατοικίδιο φίλου σας, ούτως ώστε να διαπιστώσετε εάν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε χρήματα αφενός για την συντήρηση του και αφετέρου για τον εαυτό σας, αναφορικά με τις αλλεργίες. Ως τελευταία λύση, πάντως, υπάρχουν και αρκετές ράτσες ζώων, που είναι υποαλλεργικές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: