Κατώτατος μισθός: Ξεκινά άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής του – Μέχρι το καλοκαίρι οι αποφάσεις

Κοινοποίηση:
Katotatos--1179162-Dilwseis2-1-696x419

Δύο κύκλους θα περιλαμβάνει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει στη Βουλή ότι ξεκινά άμεσα.

«Τώρα που λόγω και των εμβολιασμών φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού», είπε και διευκρίνισε πως ο πρώτος κύκλος ξεκινά τώρα και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, ενώ ο δεύτερος θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2022. Στόχος είναι, να γίνεται κάθε χρόνο ανάλογη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει πως τελικά επέρχεται ανατροπή στον σχεδιασμό για νέα αναβολή και οι προσκλήσεις προς τους επιστημονικούς φορείς για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ μεικτά θα σταλούν έως τα τέλη Μαρτίου. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.

Ο ίδιος εξήγησε πως στον πρώτο κύκλο, που θα ξεκινήσει τώρα και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, θα ληφθεί υπόψη τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία δυο χρόνια. Ακολούθως θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος με στόχο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που έχουν απόσταση από την πρόταση της Επιτροπής, καθώς σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζει ήδη αυτά που λέει η οδηγία, ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Πρόσθεσε πάντως, ότι κάθε χώρα «είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και την βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κατ΄ ελάχιστο υπόψη τα εξής κριτήρια: την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σε κάθε κράτος, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών , τον ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. «Η φιλοδοξία μας δεν σταματά στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών. Δεν είναι επιδοματική η πολιτική μας στην αγορά εργασίας. Καλά τα επιδόματα, καλό το δίχτυ ασφαλείας -για να μην παρεξηγηθώ – αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας που η αγορά δίνει πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό», είπε και πρόσθεσε πως «ναι, να δούμε το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά πέρα από αυτό πρέπει να δούμε συνολικά την πολιτική της απασχόλησης η οποία θα οδηγεί σε νέες και καλύτερες δουλειές μέσω επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής».

Η διαδικασία

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία καθώς η 3μελής Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας) αποστέλλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς.

Οι ερευνητικοί φορείς πρέπει να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Έως την 30 Απριλίου θα πρέπει να υποβληθούν από τους επιστημονικούς φορείς σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα οι εκθέσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Έως την 15η Μαΐου, η Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να διαβιβάσει το υπόμνημα κάθε δια βουλευόμενου προς τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Έως την 31 Μαΐου πρέπει να διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το πόρισμα συντάσσεται σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από 5 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων.

Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς.

Έως την 30η Ιουνίου ολοκληρώνεται το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.

Μετά θα πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας μαζί με όλες τις εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης.

Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: