Κατώτατος μισθός: Ξεκινά η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το μέλλον των εργαζομένων

Κοινοποίηση:
money-atm-640x426

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Νίκος Μηλαπίδης. Ο στόχος αυτών των διαβουλεύσεων είναι η συζήτηση γύρω από το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στους επαρκείς κατώτατους μισθούς.

 

Το κεντρικό θέμα που θα απασχολήσει τις διαβουλεύσεις είναι η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Η πρόταση που εξετάζεται περιλαμβάνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα προσφέρει έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στο γαλλικό σύστημα και σε παρόμοια μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους. Η υιοθέτηση ενός μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή αυθαίρετων αποφάσεων και να ενισχύσει τη διαφάνεια στη διαδικασία.

Ο μαθηματικός τύπος προτείνεται να λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία. Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα παραδόθηκε στην Υπουργό από την Πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου στις 8 Οκτωβρίου και σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας η κα Κεραμέως ενεργοποιεί τον διάλογο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, με την αυλαία των συναντήσεων να ανοίγει με την ΓΣΕΕ.

Η συνάντηση της Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των λοιπών εθνικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΣΕΒ).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response