Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών εξέτασαν τη διατροφή περίπου 500.000 ανδρών και γυναικών για περίοδο επτά ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πικάντικες τροφές σχεδόν κάθε μέρα, είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους έτρωγαν καυτερά σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα.
Η προστατευτική επίδραση ήταν ανάλογη στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά ισχυρότερη σε όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.
Η συχνή κατανάλωση καυτερών στις γυναίκες συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ειδικά από καρκίνο, καθώς και από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Δείτε αναλυτικά τους λόγους για να εντάξετε την κατανάλωση καυτερών τροφών στη διατροφή σας.
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Purdue, τα καυτερά βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Όσοι τρώνε καυτερά αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και έχουν λιγότερες λιγούρες για αλμυρές, λιπαρές και γλυκές τροφές.
Καθαρίζουν τα ιγμόρεια
Πιθανώς θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά την κατανάλωση καυτερών, «τρέχει» η μύτη σας. Η καψαϊκίνη της καυτερής πιπεριάς είναι παρόμοια με μια ένωση που χρησιμοποιείται σε πολλά αποσυμφορητικά. Όσο πιο καυτερή είναι η τροφή, τόσο καλύτερα για τη μύτη σας.
Εκτός της ρινικής αποσυμφόρησης που προκαλούν, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το βλεννογόνο της μύτης και αποτρέπει την είσοδο μικροβίων στο σώμα.
Ωφελούν την καρδιά
Οι καυτερές πιπεριές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL «κακής» χοληστερόλης και της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος. Η καψαϊκίνη ερευνάται από τους επιστήμονες για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει προβλήματα του κυκλοφορικού, σκλήρυνσης των αρτηριών και ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν έναν εντυπωσιακά μακρύ κατάλογο αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τη γήρανση. Τόσο οι φρέσκες όσο και οι αποξηραμένες καυτερές πιπεριές είναι εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης που μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι.
Προστατεύουν το στομάχι
Η καψαϊκίνη σκοτώνει το ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. pylori) το οποίο εντοπίζεται στο στομάχι και προκαλεί έλκη.
Ασιατική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κυρίως κινέζικα φαγητά, τα οποία περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, εμφάνιζαν έλκη με τριπλάσια συχνότητα από όσους προτιμούσαν την Ινδική κουζίνα ή την κουζίνα της Μαλαισίας, που είναι πιο καυτερές.