Κερδισμένοι και χαμένοι της «Γέφυρας» – Ξεπέρασαν τις 28.000 οι αιτήσεις για επιδότηση δανείων α΄ κατοικίας

Κοινοποίηση:
akinita

 

Περισσότεροι από 28.000 δανειολήπτες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών για το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και το ενδιαφέρον έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Το σύστημα αποκλείει «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που προσπαθούν να ενταχθούν. Σχεδόν 1 στους 100 «κόβεται» αυτομάτως επειδή έχουν να πληρώσουν, αλλά επιχειρούν να «τρυπώσουν» στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δανείων. Ωστόσο, όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους και 6 -18 μήνες μετά το πέρας καταβολής της κρατικής ενίσχυσης, αλλιώς θα κληθούν να την επιστρέψουν ολόκληρη πίσω στο κράτος.

Για πρώτη φορά επιβραβεύονται οι συνεπείς «πράσινοι» δανειολήπτες, δηλαδή όσοι κατάφεραν να εξυπηρετούν το δάνειό τους μέσα στη δεκαετή κρίση. Ειδικά για αυτούς η κρατική βοήθεια θα φτάνει μέχρι και 5.400 ευρώ συνολικά.

Εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες, το κράτος θα βάζει «πλάτη» για εννέα μήνες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, επιδοτώντας έως και 90% τη δόση ή μέχρι 600 ευρώ το μήνα. Μέχρι 4.500 ευρώ, ή έως 500 ευρώ το μήνα σε τρία τρίμηνα, φτάνει η στήριξη για «πορτοκαλί» δάνειο που έχει μικρή καθυστέρηση και δεν έχει καταγγελθεί.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Να είναι φυσικά πρόσωπα, δηλαδή άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες, ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ., με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

-Να έχουν δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση στην πρώτη κατοικία τους, να έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό και να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr, που είναι προσβάσιμη και στην εθνική πύλη του Δημοσίου www.gov.gr. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 30/09/2020.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για δωρεάν βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στην ηλεκτρονική γραμμή εξυπηρέτησης (helpdesk μέσω της πλατφόρμας) είτε να διοργανώσουν επίσκεψη/τηλεδιάσκεψη με ένα από τα 50 Κέντρα/Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, όπου παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση (τηλ. 213.212.57.30).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: