Ο εθνικός σχεδιασμός για αεροπλανοφόρο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, «Mavi Vatan», καλύφθηκε εκτενώς σε στρατιωτική εφημερίδα στην Κίνα, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως σημειώνεται, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα PLA Daily, το επίσημο έντυπο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι το νέο πλοίο 60.000 τόνων θα έχει διπλάσιο μέγεθος από το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, το TCG Anadolu 28.000 τόνων, και γράφει χαρακτηριστικά: “Η Τουρκία κινείται προς μια ομάδα διπλού αεροπλανοφόρου “.
«Η Τουρκία θα είναι μεταξύ των λίγων χωρών με το νέο της στόλο»
Το άρθρο αναφέρει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός υποβρυχίου και ενός αντιτορπιλικού εκτός από το νέο αεροπλανοφόρο και προσθέτει: «Αυτό το βήμα θα τοποθετήσει την Τουρκία ανάμεσα στις λίγες χώρες με διπλό στόλο αεροπλανοφόρων».
Τα χαρακτηριστικά του υπό κατασκευή αεροπλανοφόρου
Το άρθρο τονίζει ότι το πλοίο, ναυπηγείται στα Ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, θα έχει μήκος 285 μέτρα, πλάτος 72 μέτρα και βύθισμα 10,1 μέτρα και περιλαμβάνει τις ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές:
Μέγιστη ταχύτητα: 25 κόμβοι
Εμβέλεια: 10 χιλιάδες ναυτικά μίλια
Χωρητικότητα θαλάμου πτήσης: 20 μαχητικά αεροσκάφη
Χωρητικότητα υπόστεγου: 30 μαχητικά αεροσκάφη
Συνολική χωρητικότητα αεροσκάφους: 50 μαχητικά αεροσκάφη
Ενώ αναφέρθηκε ότι ο ρυθμός εντοπισμού του νέου αεροπλανοφόρου στοχεύει να ξεπεράσει το 80% σε σύγκριση με το TCG Anadolu, αναφέρθηκε ότι θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα κάθετης εκτόξευσης 32 κυψελών (VLS), 4 συστήματα αεράμυνας (CIWS) και 7 τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς όπλων που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα απογείωσης αεροσκαφών της ίδιας της Τουρκίας σχεδιάστηκε να ενσωματωθεί σε αυτό το πλοίο.
Η Τουρκία στοχεύει στην πλήρη αυτονομία της στην αμυντική βιομηχανία
Το άρθρο ανέφερε ότι η Τουρκία έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της για πλήρη ανεξαρτησία στην αμυντική βιομηχανία με αυτό το έργο και ότι περισσότερες από 40 τουρκικές αμυντικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αεροπλανοφόρου.
«Ξεκίνησε από τις εντάσεις που έχει με την Ελλάδα»
Η ανάλυση εστιάζει στο γεγονός ότι η Τουρκία ενίσχυσε το ναυτικό της σύμφωνα με τις εντάσεις που έχει με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και την ανάγκη της για θαλάσσια κυριαρχία και αναφέρει επίσης ότι κινείται προς την επέκταση της ναυτικής της δύναμης προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της σε παγκόσμια κλίμακα.
Το άρθρο σημειώνει, «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να κάνει την Τουρκία μια παγκόσμια αποτελεσματική δύναμη. Με ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο, το τουρκικό ναυτικό θα μπορεί να επιχειρεί σε μακρινές περιοχές όπως ο Ινδικός Ωκεανός και ο Ατλαντικός».